Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Τζανακόπουλος για Eldorado Gold: «Ναι» στη διαιτησία, «όχι» στα τελεσίγραφα

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν σαφέστατη για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελ Ντοράντο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι ειδική περίπτωση.

 

«Η λογική της κυβέρνησης βασίζεται στις επενδύσεις. Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα για τις επενδύσεις και εμφανίζουμε υψηλό 10ετίας για εισροή ξένων επενδύσεων. Εκφράζουμε επιφυλάξεις για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι όχι για εταιρείες», ανέφερε και τόνισε πως οι 40 Γάλλοι επιχειρηματίες έδειξαν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

 

«Θα ακολουθήσουμε τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας. Η Ελ Ντοράντο έθεσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε. Είναι η τρίτη φορά που αναγγέλλει η εταιρεία την αναστολή λειτουργίας της» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος και υπογράμμισε πως το υπουργείο θέλησε να περάσει στη θεσμική διαδικασία για την Ελ Ντοράντο. «Η εταιρεία υπέβαλε μια τεχνική μελέτη πέρυσι τον Ιούλιο και στη συνέχεια το υπουργείο προχώρησε και ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις, τις οποίες η εταιρεία δεν έδωσε στο υπουργείο και στη συνέχεια επέλεξε να παίξει κατενάτσιο, δηλαδή να μην προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. Κάποια στιγμή το υπουργείο βγήκε και είπε ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία κατ’ αυτόν τον τρόπο, για ποιο λόγο δεν πάμε στη θεσμικά προβλεπόμενη από την ίδια τη σύμβαση διαδικασία της διαιτησίας. Εκεί πιθανόν η εταιρεία επειδή φοβήθηκε το αποτέλεσμα της θεσμικής διαδικασίας, ξεκίνησε έναν εκβιασμό ο οποίος δεν ταιριάζει σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση» σημείωσε.

 

Στη συνέχεια ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ πως επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο περισσότερο προσομοιάζει στη λατινοαμερικάνικη αντιδραστική δεξιά.

 

«Έχουμε πάρα πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι η ΝΔ επιμένει να πολιτεύεται με όρους που δεν θυμίζουν φιλοευρωπαϊκό, φιλελεύθερο κόμμα. Η ΝΔ επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και αυτή η τακτική είναι που δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, διότι δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό. Η ΝΔ επιλέγει να ταυτιστεί με συγκεκριμένο επιχειρηματικό συμφέρον, χωρίς να δει την ουσία της υπόθεσης, χωρίς να τοποθετηθεί με σοβαρότητα πάνω στα επίδικα θέματα. Αντίθετα, η ΝΔ μοιάζει σιγά σιγά να μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο περισσότερο προσομοιάζει στη λατινοαμερικάνικη αντιδραστική δεξιά, με τις ταυτίσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς, χωρίς να συζητάει επί της ουσίας τα συγκεκριμένα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Εντύπωση για τον χρόνο που επέλεξε η εταιρεία Eldorado Gold να προχωρήσει στην ανακοίνωση του παγώματος των εργασιών της, εξέφρασε, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπενθύμισε ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προαναγγέλλει την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο ίδιος αναφέρει πως η συγκεκριμένη επένδυση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, ανάμεσα σε πολλά κόμματα, όπως στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη «Δημοκρατική Συμμαχία» η οποία είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης.

 

Ο Δ. Τζανακοπουλος αναφερθείς στην ουσία της υπόθεσης υπογράμμισε πως η εταιρεία υπέβαλλε σε μια τεχνική μελέτη και δεν έδωσε συμπληρωματικά στοιχεία στο υπουργείο όταν ζητήθηκαν με αποτέλεσμα το υπουργείο κινήθηκε προς τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας.

 

«Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

 

Παράλληλα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία έθεσε ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση,  αλλά «δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τελεσίγραφα(..) θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη βάση της νομοθεσίας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Καρανίκα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «μου κάνει εντύπωση που με καλείτε να σχολιάσω την τοποθέτηση Καρανίκα και όχι την αποικιακή αυθάδεια της εταιρείας» .

 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερθείς στην ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ για το θέμα των επενδύσεων τόνισε ότι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνει υψηλά δεκαετίας στην εισροή ξένων επενδύσεων και πρόσθεσε με νόημα « κάναμε βήματα, η χώρα προχωρά σε επενδύσεις τίποτα δεν μπορεί αυτό να το αντιστρέψει, κανέναν επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να βλάψει αυτή την πορεία. Επίσης τόνισε ότι οι επενδυτές ενημερώνονται, ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα εγγυάται φιλικό επενδυτικό κλίμα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε σημερινή της ανακοίνωση σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ψηλά στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ.

 

Για τις επενδύσεις σε Ελληνικό και Cosco, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για τις επενδύσεις αυτές αλλά για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Καταλήγοντας πάντως για το θέμα της Eldorado Gold ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με την οποία όπου δεν υπάρχει διένεξη με την εταιρεία οι άδειες θα δοθούν εντός Σεπτεμβρίου ενώ στα ζητήματα που υπάρχει διένεξη θα επιλυθούν μέσω της διαιτησίας.

 

Το πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία, όχι η φορολογία

Ερωτηθεις για το εάν στην ατζέντα της κυβέρνησης υπάρχει το θέμα των φοροελαφρύνσεων, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο υπάρχουν όρια που μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση ωστόσο γίνεται κάθε προσπάθεια για τη μείωση της φορολογίας. Ωστόσο ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα για τις επενδύσεις δεν είναι η φορολογία αλλά η γραφειοκρατία, για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.

 

Για τα ληξιπρόθεσμα είπε ότι αυξάνονταν με μεγαλύτερους ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πάντως πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γίνει ελάφρυνση στα βάρη για τους πολίτες μόλις υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος.

 

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ είπε ότι δεν υπάρχει καμία αιχμή για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, ωστόσο τόνισε ότι φόρος μεγάλης περιουσίας είναι δίκαιος γιατί μπορεί να είναι αναδιανεμητικός και να στηρίζει το κοινωνικό κράτος «αυτή είναι μια προοδευτική πολιτική». Επανέλαβε πάντως πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να ελαφρύνουμε την μικρή και τη μεσαία περιουσία».

 

Για το ζήτημα που αφορά στον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά είπε μεταξύ άλλων « ο κ Μπαλτάς τοποθετήθηκε με αξιοπρεπή τρόπο, εκτιμώ ότι πρόκειται για μια χυδαία λασπολογία σε ένα πρόσωπο που τιμά και τον πολιτικό κόσμο και τον πανεπιστημιακό. Η σύζυγός του εδώ και χρόνια είχε κάνει αίτημα αναγνώρισης του μεταπτυχιακού της και αυτό έγινε. Ντρέπομαι για όσους διακίνησαν τα σενάρια αυτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα