Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

10 χρόνια εθελοντισμού από την Ο.Π.Ε.Δ.Τ "Δραγουντέλι"

Η Ομάδα Εθελοντών Πυροπροστασίας και Προστασίας της φύσης Δήμου Τορώνης -Ο.Π.Ε.Δ.Τ ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ είναι μία ομάδα με πολλές δράσεις στο ενεργητικό της, ιδιαιτέρως όμως στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής της πυρκαγιάς. Η ίδρυση της ομάδος προήλθε μετά από τις συνεχείς πυρκαγιές του 2007 και επισήμως η ένταξη της στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δημιουργήθηκε  την 1 Μαρτίου του 2008 με αριθμό μητρώου 71/2008.

 

Το 2009 η ομάδα απέκτησε έδρα στα παλιά σφαγεία Συκιάς μετά από παραχώρηση του πρώην Δήμου Τορώνης. Ο τομέας ευθύνης της ομάδος είναι τα πρώην διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Τορώνης, αλλά αν ζητηθεί και είναι αναγκαίο η ομάδα επεμβαίνει και εκτός των ορίων του τομέα της. Σκοπός της ομάδος είναι η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού με την διοργάνωση σεμιναρίων & ημερίδων, συμμετοχή σε δενδροφυτεύσεις, καλύψεις εκδηλώσεων, ποδηλατοδρομίες και πεζοπορίες, καθώς και συνεργασία με φορείς και συλλόγους και όπου αλλού ζητηθεί.

 

 

Το 2010 τα μέλη της ομάδος δημιούργησαν ένα πυροφυλάκιο για την περιφρούρηση της ευρύτερης δασικής περιοχής του Πλατανιτσίου - Αρμενιστή το οποίο εγκαταστάθηκε στο οδικό δίκτυο Σάρτης - Βουρβουρούς κοντά στο κάμπινγκ Αρμενιστής. Το πυροφυλάκιο έλαβε το όνομα ¨Δαλαβίτσιος Δημήτριος¨ τιμής ένεκεν σε μέλος της ομάδος.   

 

Η Ομάδα διαθέτει στην κατοχή της 2 οχήματα τύπου 4x4 με δεξαμενή του (1) τόνου, τα οποία είναι παραχωρημένα από την πρώην Νομαρχία Χαλκιδικής και τον Δήμο Σιθωνίας αντίστοιχα. 

Τα μέλη της ομάδας από το 2008 έως και σήμερα έχοντας πιστοποιηθεί στην πρόληψη και καταστολή της πυρκαγιάς, έχουν αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά πυρκαγιάς σε δάσος, αγροτικές πυρκαγιές, οικίες σπιτιών και οχημάτων, κάδους απορριμάτων, απαντλήσεις υδάτων, κλήσεις για παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα, κλήσεις για παροχή βοήθειας σε αναζήτηση αγνοουμένων στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Σιθωνίας, καθώς και αμέτρητες συμμετοχές και ώρες σε περιπολίες κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαϊου εώς 31 Οκτωμβρίου) και σε έκτακτα - έντονα καιρικά φαινόμενα και απομάκρυνσης κατολισθήσεων στο οδικό κύκλωμα της Σιθωνιάς.

Η ομάδα λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο 365 μέρες τον χρόνο και είναι έτοιμη να επέμβει σε έκτακτο συμβάν όταν ειδοποιηθεί σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς μιας και οι υπηρεσίες των έκτακτων αναγκών (Πυσοσβεστική, Αστυνομία, νοσοκομείο ) βρίσκονται σε απόστάσεις άνω των 40 χιλιομέτρων.

 

"Τα μέλη της ομάδος διαθέτουν τον εθελοντικό χρόνο από την οικογένεια τους, την εργασία τους, την ξεκούραση τους για να είναι δίπλα στον  τόπο και τον συνάνθρωπο τους . Ανταμοιβή μας το  ευχαριστώ και το χαμόγελο για να συνεχίσουμε να επιτελούμε το ανιδιοτελή έργο μας" αναφέρουν τα μέλη της ΟΠΕΔΤ Δραγουντέλι. 

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα