Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

H Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ για τα προβλήματα της Χαλκιδικής που μένουν άλυτα

Ανακοίνωση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Χαλκιδικής την καλοκαιρινή σεζόν εξέδωσε η Τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ και καλεί το λαό της Χαλκιδικής οργανωμένα να απαιτήσει την επίλυσή τους. 

 

"Όπως είναι γνωστό η Χαλκιδική παρουσιάζει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν διογκώνοντας τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον νομό. 

Ορισμένα παραδείγματα:

- Κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε αντιπυρικά μέτρα, σε προσωπικό και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πυρκαγιά το 2017 στην Κασσάνδρα, το 2016 στην Μ. Παναγία, στον Πολύγυρο, στον Ν. Μαρμαρά, στην Ουρανούπολη κ.α.

 

-      Οι πλημμύρες και οι καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων. Ενδεικτικά παραδείγματα τα προηγούμενα χρόνια: Στις 24-25 Οκτώβρη 2014 εκτεταμένες καταστροφές στα οδικά δίκτυα, αποξήλωση ασφαλτοστρώσεων, κατολισθήσεις πρανών, ολοσχερής καταστροφή τμημάτων οδών Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, Κελί - Ορμύλιας, Βαρβάρας - Μαδύτου, Κύκλωμα Σιθωνίας κ.α. Η περιοχή είχε τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 22/09/2015 καταστροφές στο Δήμο Κασσάνδρας σε σπίτια, επιχειρήσεις και στο οδικό δίκτυο. Η νότια χερσόνησος της Κασσάνδρας έμεινε αποκλεισμένη. Στις 17/07/2017 τεράστιες καταστροφές από δυνατή βροχόπτωση στο Δήμο Σιθωνίας, κυρίως στην περιοχή της Τριστινίκας, του Πόρτο Κουφό, του Ν. Μαρμαρά, Τορώνη αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Σιθωνίας.

 

- Σημαντικές ελλείψεις σε ναυαγοσωστικά μέτρα, προσωπικό (ναυαγοσώστες), σήμανση και εξοπλισμό με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η Χαλκιδική να έχει πολύ υψηλό ποσοστό πνιγμών. Σε πολλές παραλίες δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφαλείας και σε άλλες όπως η Σάρτη διαθέτουν 1-2 ναυαγοσώστες, χωρίς επαρκή εξοπλισμό και χωρίς σήμανση, την στιγμή που βάση των μέτρων της παραλίας θα έπρεπε να υπάρχουν 3-4.

 

- Οι υποδομές ύδρευσης δεν είναι, σε καμία περίπτωση, επαρκείς για τον όγκο των τουριστών που δέχεται η Χαλκιδική την καλοκαιρινή περίοδο. Τον Ιούλη του 2017 η περιοχή της Σάρτης είχε μείνει 15 μέρες χωρίς νερό, ενώ αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα χωριά του νομού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας και θα έπρεπε να διατίθεται με πολύ χαμηλό κόστος, επαρκές, και με άριστη ποιότητα. Επίσης σε πολλές περιοχές το νερό δεν είναι πόσιμο. 

 

- Η κατάσταση στον τομέα της υγείας σε όλη την Χαλκιδική είναι το λιγότερο τραγική. Αν αναλογιστεί κανείς πως ολόκληρος ο νομός έχει μόνο 4-5 λειτουργικά ασθενοφόρα, το νοσοκομείο Πολυγύρου όπως και τα Κέντρα Υγείας (Αγ. Νικολάου κ.α.) έχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό. Μαζί με τα παραπάνω αν σκεφτούμε και τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τη καλοκαιρινή σεζόν, μιλάμε για έγκλημα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας ασθενοφόρο, ο 38χρονος στην Ουρανούπολη που περίμενε 2 ώρες, ο άτυχος 55χρονος άνδρας που έπαθε καρδιακή ανακοπή στη Νέα Σκιώνη. Εθελοντής διασώστης που κλήθηκε να βοηθήσει τον 55χρονο κάλεσε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ωστόσο ενημερώθηκε ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου και ότι το μοναδικό άλλο διαθέσιμο ασθενοφόρο βρισκόταν στον Πολύγυρο, και αυτό μάλιστα ήταν σε άλλο περιστατικό κ.α. 

 

Για τα παραπάνω έχουν σοβαρές και μεγάλες ευθύνες οι Δήμοι, η Περιφέρεια και η κυβέρνηση που όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να επιλυθούν επί της ουσίας τα τεράστια και γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός. Η κατάσταση αυτή πρέπει άμεσα να αλλάξει. Άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα παραπάνω προβλήματα να ξεπεραστούν.

 

Καλούμε το λαό της Χαλκιδικής οργανωμένα να απαιτήσει 

- Άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των δομών Υγείας στη ΠΕ Χαλκιδικής με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο εξοπλισμό.

- Μέτρα αντιπυρικής προστασίας, με επαρκή προσωπικό και εξοπλισμό.

- Κάλυψη όλων των παραλιών με ναυαγοσώστες, σήμανση, εξοπλισμό.

- Άμεσα μέτρα για επαρκή ποιοτικό φθηνό νερό.

- Άμεση θωράκιση της περιοχής με αντιπλημμυρικά έργα.

- Καθαρισμός όλων των επικίνδυνων οδικών δικτύων από πέτρες - δέντρα."

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα