Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε την πυρόπληκτη περιοχή

Στην περιοχή της Σάρτης περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Βασίλη Ρέββα, περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στη συνομιλία τους με τις αρχές και την Πυροσβεστική, επισήμαναν την ανάγκη των μέτρων πρόληψης για την προστασία των δασών. Ανακοίνωση της Τ.Ο. Χαλκιδικής του ΚΚΕ Γιαια άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα της Σιθωνίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μεγάλες ελλείψεις σε αντιπυρική προστασία.

 

Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Σιθωνίας έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, μελίσσια, ενώ δεν υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες, σπίτια κα. Η βασική αιτία και αυτής καταστροφής είναι ότι η προστασία του λαού και όλα τα αναγκαία αντιπυρικά μέτρα αντιμετωπίζονται ως κόστος και δεν προχωράνε. Πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων και σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση, υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που αποφέρει όλες αυτές τις τεράστιες ελλείψεις για την προστασία του λαού. Η πυρκαγιά ξεκίνησε και εξαπλώθηκε μέσα σε ιδιωτική δασική έκταση, στην οποία δεν υπήρχαν καθόλου αντιπυρικές ζώνες ή άλλου είδους αντιπυρικά μέτρα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες της πυροσβεστικής για την κατάσβεση, οι σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο και υλικό δυναμικό υπάρχουν και είναι τεράστιες. Αποτελεί γεγονός το ότι εάν η φωτιά εκδηλωνόταν κατά την τουριστική περίοδο, ή εάν ταυτόχρονα υπήρχαν άλλα μέτωπα στην χώρα, ή ακόμα εάν δεν ευνοούσε ο καιρός την κατάσβεση την δεύτερη ημέρα της πυρκαγιάς, τότε η έκβαση θα ήταν πολύ πιο καταστροφική και πιθανόν να είχαμε και θύματα. Για λίγο η πυρκαγιά δεν εξαπλώθηκε στο χωριό της Σάρτης. Η Τομεακή Οργάνωση της Χαλκιδικής, ήδη από τον Μάιο του 2018, με ανακοίνωσή της επεσήμανε τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρική προστασία και απαίτησε να ληφθούν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Η τοπική διοίκηση και η κυβέρνηση ωστόσο, δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για την θωράκιση του λαού της Χαλκιδικής από πυρκαγιές.

 

Η Τομεακή Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι της περιοχής και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα:

• Να υπάρξει άμεσα καταγραφή όλων των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών που έχουν πληγεί, καθώς και άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

• Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του λαού της περιοχής από πλημμύρες και τις συνέπειές τους, καθώς ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας οι κίνδυνοι κατολισθήσεων και πλημμυρών είναι πολύ μεγάλοι. Εξάλλου, όπως έχει επιβεβαιωθεί και την προηγούμενη περίοδο με ανάλογες καταστροφές, η περιοχή αυτή έχει σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία αντιπυρικά μέτρα, να γίνουν αντιπυρικές ζώνες σε όλες τις δασικές εκτάσεις. Εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και σύγχρονη εκπαίδευση.

• Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα, τα απαραίτητα χρήματα για βελτίωση των υποδομών, τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.

• Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτού του μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας και του Νομού μας ιδιαίτερα.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα