Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

«Κούτσμανους» και «Σουσσαρίτσα» αναβίωσαν στην Αρναία -ΦΩΤΟ-

Με σύμμαχο τον καλό καιρό αναβίωσαν στην Αρναία τα έθιμα του «Κούτσμανου» και της «Σουσσαρίτσας»  από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας και τη συνεργασία του Ιππικού Όμιλου Αρναίας "Κένταυρος".

Ο «Κούτσμανους» είναι έθιμο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά της περιοχής, Κοτσμανλή. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογα τους και ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Εκεί ανέβαιναν και τα γυναικόπαιδα και οι ιερείς του χωριού. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τα παλικάρια με πρόσχημα το έθιμο διαγωνίζονταν στη σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά. Στη συνέχεια οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής όπου συνεχιζόταν το γλέντι.

 

Δεκάδες ιππείς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φουστανέλες έφτασαν για το ύψωμα του Προφήτη Ηλία. Μετά τον εκκλησιασμό κατέβηκαν μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο αυτοσχέδιο πεδίο βολής με στόχους... κόκκινα αυγά! 

 

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα αναβιώνει και ένα παιχνίδι για μικρά παιδιά, η “σουσσαρίτσα”. Τα παιδιά πετάν τα κόκκινα αυγά τους σε μια αυτοσχέδια πίστα πάνω στο χορτάρι, στο άλσος της Αγίας Παρασκευής και όποιο από αυτά στείλει πιο μακριά το αυγό του χωρίς να σπάσει, είναι νικητής.

του Στέλιου Ρήγα


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα