Δευτέρα, 24 Νοέμβριος 2014
http://www.halkidikinews.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/727738ppp.pnglink
http://www.halkidikinews.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/597100ierissos.pnglink
http://www.halkidikinews.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/954482Untitled_1_copy.pnglink
http://www.halkidikinews.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/554596mous1.pnglink
http://www.halkidikinews.gr/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/823580aristotelis.jpglink
Eπεισόδια μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στις Σκουριές "ΟΧΙ στη μεταλλευτική δραστηριότητα"  Στο... σφυρί 915 στρ. στη Σάνη από το ΤΑΙΠΕΔ Νέο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης Από τη Χαλκιδική μέχρι την Αμφίπολη...
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ PDF  | Εκτύπωση |  E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Newsroom   
Τρίτη, 14 Ιούνιος 2011 12:06
AddThis Social Bookmark Button

   Το 2010, μετά την πολύ άσχημη χρονιά του 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σηματοδότησε πάλι την ανάκαμψη στη ζήτηση των πρώτων υλών και κατ' επέκταση των τιμών τους στις διεθνείς αγορές.

   H "Καθημερινή" παρουσιάσει τις εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, εκ των οποίων δύο δραστηριοπποιούνται στη Χαλκιδική και επισημαίνεται ότι πανελλαδικά όλες οι εταιρείες εμφάνισαν δύο διαφορετικές εικόνες οικονομικών αποτελεσμάτων, ανάλογα με τη φύση των προϊόντων και την αγορά στην οποία απευθύνονται.

    Tα προϊόντα του κλάδου που διοχετεύονται στις διεθνείς αγορές γνωρίζουν πάλι ημέρες άνθισης ενώ αυτά που απευθύνονται στην εσωτερική, εγχώρια αγορά (αδρανή, μάρμαρα, τμήμα βιομηχανικών ορυκτών) αντιμετωπίσουν την έντονη εσωτερική οικονομική κρίση, με συνέπεια τη πολύ μικρή ζήτηση που φυσικά επηρεάζει και τις τιμές. Στα προϊόντα αυτά δε φαίνεται να υπάρχει βελτίωση ούτε το 2011.

ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΣ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ - ΠΥΡΙΜΑΧΕΣ ΜΑΖΕΣ

Στον τομέα του λευκολίθου δραστηριοποιείται η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, μοναδική παραγωγός μαγνησίας στην Ελλάδα η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση λευκολίθου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μεγαλύτερη σε πωλήσεις καυστικής μαγνησίας παγκοσμίως. Η εταιρεία έχει ετήσια παραγωγή της τάξεως των 400-450.000 τον. λευκολίθου και 180-200.000 τον. τελικών προϊόντων (καυστική & δίπυρη μαγνησία, πυρίμαχες μάζες). Η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» αποτελεί μια αμιγώς εξαγωγική επιχείρηση πραγματοποιώντας πωλήσεις στις αγορές και των πέντε ηπείρων με ένα ποσοστό εξαγωγών επί των συνολικών πωλήσεων της τάξεως του 93%.

Το 2010 η διεθνής ζήτηση μαγνησιακών προϊόντων παρουσίασε ανάκαμψη σε σχέση με το 2009. Οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν στην αυξημένη ζήτηση ήταν α) η σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα που απορροφά πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής μαγνησιακών προϊόντων β) η ανάκαμψη σε λοιπές παραδοσιακές αγορές όπως η βιομηχανία υλικών ηλεκτροσυγκόλλησης, χημικών, παραγωγής θερμαντικών στοιχείων και αγροτροφών γ) η πολιτική της Κίνας για την διακράτηση-προστασία στρατηγικών βιομηχανικών ορυκτών, συμπεριλαμβανομένης της μαγνησίας, για την κάλυψη της τεράστιας και αυξανόμενης ζήτησης της εσωτερικής αγοράς και τη στροφή σε εξαγωγές καθετοποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το τελευταίο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά όλο το υφιστάμενο κύκλωμα (παραγωγής πρώτης ύλης, διανομής, παραγωγής τελικών προϊόντων με βάση τη μαγνησία) το οποίο λειτουργεί εκτός της Κίνας.

Η εγχώρια παραγωγή λευκολίθου υπερέβη τους 400.000 τον. σε σύγκριση με τους 326.000 τον. του προηγούμενου έτους. Ανοδική εικόνα εμφάνισαν και τα καθετοποιημένα προϊόντα του λευκολίθου, με την παραγωγή καυστικής μαγνησίας, διπύρου μαγνησίας και πυρίμαχων μαζών να παρουσιάζουν συνολική αύξηση 18% σε σχέση με το 2009. Ο κύκλος εργασιών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ» σημείωσε άνοδο της τάξεως του 27% αγγίζοντας τα 38 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη αναμένονται να ενισχυθούν σημαντικά.

Η επιχείρηση ολοκλήρωσε στα τέλη του 2010 το μακρόπνοο επενδυτικό της πρόγραμμα στην Χαλκιδική, συνολικής δαπάνης 9 εκ. για την αξιοποίηση των λεπτόκοκκων κλασμάτων λευκολίθου (ολοκλήρωση μονάδας αξιοποίησης κλάσματος 4-10mm), μειώνοντας περαιτέρω τις στείρες αποθέσεις και αυξάνοντας την μεταλλοφορία της εξορυσόμενης πρώτης ύλης. Παράλληλα, η συγκεκριμένη επένδυση δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης των παλαιών λεπτόκοκκων αποθεμάτων, ύψους 50 εκ. τον., τα οποία αναμένεται να συμμετέχουν στην συνολική ετήσια παραγωγή λευκολίθου κατά 35-40%. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ανάλογα το εξορυκτικό έργο αυξάνοντας σημαντικά την διάρκεια εκμεταλλεύσεως του κοιτάσματος με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, την περιοχή Χαλκιδικής αλλά και την ίδια την εταιρεία.

 

ΜΙΚΤΑ ΘΕΙΟΥΧΑ

Η παραγωγή μικτών θειούχων από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών διατηρήθηκε το 2010 περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2009 (236.000 υγροί τον. μεταλλεύματος για το 2010 έναντι 231.000 τον. το 2009). Από την παραπάνω παραγωγή πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις 41.000 τον. συμπυκνώματος ψευδαργύρου και 17.000 τον. συμπυκνώματος μολύβδου. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το 2010 ανέρχεται σε 38 εκ., έναντι 44 εκ. του προηγούμενου χρόνου.

Πέραν του εκσυγχρονισμού του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, μεγάλο μέρος των εσόδων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει επανεπενδυθεί σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής.

Πιστή στη βασική της αρχή, ότι η περιβαλλοντικά βέλτιστη λύση είναι και οικονομικά και τεχνικά η βέλτιστη, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υλοποίησε μία σειρά έργων αναβάθμισης του περιβαλλοντικού υπόβαθρου της ευρύτερης περιοχής όπου δραστηριοποιείται.

Όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, υλοποίησε μια σειρά από παρεμβάσεις με πιο σημαντική την εγκατάσταση δύο φιλτροπρεσσών (δαπάνη: 1,9 εκ. ευρώ) για την αφύγρανση των λεπτομερών τελμάτων. Το αποτέλεσμα είναι η αισθητή μείωση του όγκου απόθεσης και η βελτίωση του ποιοτικού μέρους της, μιας και η απόθεση γίνεται πλέον σε ξηρή και όχι σε υγρή μορφή.

Για την επεξεργασία νερών μεταλλείου διπλασιάστηκε η δυναμικότητα κατεργασίας των εγκαταστάσεων με την κατασκευή μιας νέας μονάδας πλησίον του μεταλλείου του Μάντεμ Λάκκου, η οποία ετέθη από τις αρχές του 2010 σε λειτουργία. Η νέα μονάδα, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 2,4 εκ. ευρώ, λειτουργεί συμπληρωματικά με την υφιστάμενη στο Στρατώνι.

Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε και στην ουσιαστική αποκατάσταση του παλιού Μεταλλείου του Μαντέμ Λάκου που παρέλαβε. Από τις αρχές του 2006 μέχρι το τέλος του 2010 «έκλεισαν» συνολικά 140.000 κυβικά μέτρα παλιών στοών. Το κόστος αυτής της παρέμβασης ανέρχεται στα 9 εκ. ευρώ.

Το 2010, μετά τη μεγάλη πλημμύρα της 10ης Φεβρουαρίου που έπληξε κυρίως το Στρατώνι, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πραγματοποίησε τρεις παρεμβάσεις στα ρέματα του Γιαννάβου, του Βαθύλακα και του Κοκκινόλακα ύψους 2,5 εκ. ευρώ, με τις οποίες αντιμετωπίζονται πλέον μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα και οι όξινες απορροές στη ρίζα τους.

Μαζί με το λειτουργικό κόστος της διαχείρισης των νερών μεταλλείου και του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης, οι περιβαλλοντικές επενδύσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 38 εκ. ευρώ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΕΝΘΗ ΑΠΟ ΤΟ EURONEWS

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ CONTRA

  • "Αλβανοί χρησιμοποίησαν παιδιά για προβοκάτσια στο Ελλάδα-Σερβία"
    Για προβοκάτσια των Αλβανών στο φιλικό Ελλάδα-Σερβία κάνει λόγο ο σερβικός Τύπος, ο οποίος φέρνει στην επιφάνεια VIDEO στο οποίο παρουσιάζονται τρία παιδάκια να σχηματίζουν τον αετό της αλβανικής σημαίας την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Σέρβων.
  • Με κρυφό χαρτί τον Κασάμι πάει ο Μίτσελ στη Μαδρίτη
    O Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο "Βιθέντε Καλδερόν" και αποκαλύπτει τα σχέδια του Μίτσελ, που μοιάζει αποφασισμένος να ρίξει στη "μάχη" τον Κασάμι.
  • Ενός λεπτού υποκρισία
    Ο Κώστας Κεφαλογιάννης γράφει για όσα έγιναν πριν από το τζάμπολ της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ και σχολιάζει το αίτημα των "ερυθρολεύκων" για τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του οπαδού του Ερυθρού Αστέρα που δολοφονήθηκε στην Τουρκία.

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.