Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κ. Μάλαμα: Σεληνιακό τοπίο στις Σκουριές ετοιμάζουν κυβέρνηση κι Εldorado

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σχολίασε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

"Την Μεγάλη Πέμπτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπέγραψε την “αναθεωρημένη” Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την δημιουργία ενός γιγάντιου χώρου απόθεσης τοξικών μεταλλευτικών αποβλήτων στο Λάκκο Καρατζά στις Σκουριές. Η “ανώδυνη” αναθεώρηση, την οποία η εταιρία παρουσιάζει ως “ελάφρυνση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος” περιλαμβάνει εξαιρετικά επικίνδυνες παρεμβάσεις στις​ Σκουριές.

Συγκεκριμένα, ο Λάκκος του Καρατζά μετατρέπεται σε αντίστοιχο Κοκκινόλακκα, δηλαδή σε χώρο μαζικής απόθεσης εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Παρόλο που η eldorado αποκαλεί αυτά τα απόβλητα “υγρή άμμο” στην πραγματικότητα αυτά είναι, αφενός, χιλιάδες τόνοι τοξικής λυματολάσπης, αφετέρου, βουνά από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τοξικών μπάζων, με τα οποία σχεδιάζει να φτιάξει την αντιστήριξη της χαβούζας που ετοιμάζει για να αποθέσει τη λάσπη της. Ως κερασάκι σε αυτή την τούρτα προσφέρει ως “δώρο” δύο επιπλέον τεράστιες λυματοδεξαμενές, περίπου μισού εκατομμυρίου κυβικών μέτρων τοξικών νερών που θα της περισσεύουν από τα τοξικά πλυντήρια της.

Επειδή, η συγκεκριμένη “αναθεώρηση” είναι η προτελευταία πράξη του δράματος των Σκουριών, πριν από τα φουρνέλα του ανοικτού κρατήρα, καλό είναι όλοι οι πολίτες να την διαβάσουν για να καταλάβουν τι ακριβώς περιμένει την περιοχή, εάν αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρήσουν. Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/ΡΩ7Ζ4653Π8-9ΕΝ) και κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τι έπεται".

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα