Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πόσο υγιεινά είναι τελικά τα... υγιεινά τρόφιμα;

Το να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση σε καλό επίπεδο, τελικά αποδεικνύεται μια δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι έρευνα στο πανεπιστήμιο του St. George στο Λονδίνο, έδειξε πρόσφατα ότι οι μελέτες για την υγιεινή διατροφή κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται σύγχυση. Ακόμα, μια ξεχωριστή έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 8 στους 10 Αμερικανούς δεν ξέρουν πως να τρέφονται για να παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα.

 

Μάλιστα, ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων είναι πολύ χαρούμενοι που μας αφήνουν στο σκοτάδι!

 

Ένα εμπόδιο στην υγιεινή διατροφή είναι το «έξυπνο ή παραπλανητικό» μάρκετινγκ, το οποίο παρουσιάζει τα προϊόντα ως υγιεινά όταν στην πραγματικότητα είναι γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά και ραφιναρισμένα σάκχαρα.

 

Τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πρωτεϊνικές μπάρες, τα γιαούρτια, τα flapjacks και τα smoothies, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων «παραβατών», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της British Dietetic Association, Kiri Elliott. Επίσης, οι μπάλες πρωτεΐνης, οι οποίες είναι σχετικά νέες στην αγορά, είναι ο τελευταίος ένοχος αυτού του καταλόγου.

 

Το ζήτημα έγκειται εν μέρει στα τρόφιμα που παρουσιάζονται ως «υγιεινά» ως ένα βαθμό - για παράδειγμα, ότι είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη - ενώ χαρακτηριστικά όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μένουν σε ένα σημείο της ετικέτας με ψιλά γράμματα.

 

«Όταν η θρεπτική αξία ενός προϊόντος σταματά να εξετάζεται ολιστικά, η αντίληψη του οφέλους για την υγεία μπορεί εύκολα να παραμορφωθεί», εξηγεί ο Elliott. «Οι καταναλωτές πρέπει να εξετάζουν τα προϊόντα στο πλαίσιο του συνόλου των επιπέδων πρόσληψης και δραστηριότητας των τροφίμων. Χάρη στη βιομηχανία ευεξίας, οι άνθρωποι συσχετίζουν τις μπάλες ενέργειας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά όταν κοιτάξουν τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά αυτά είναι συχνά πολλά λιπαρά και ζάχαρη».

πηγή:newmoney.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα