Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ε Ελλάδα

Αυγενάκης: Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θεμέλιο για τις ανάγκες των αγροτών

Νέα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών ανακοίνωσε σήμερα (01.02.24), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην έκθεση της Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε:

– τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

– Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.

– Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.

– Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων

– Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.

– Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα

– Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

– Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

– Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.

– Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

– Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

– Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες

Πιο αναλυτικά, στην εισήγηση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ανά πεδίο της πολιτικής για τους αγρότες τα ακόλουθα:

1. ΕΛΓΑ

Την τετραετία 2020 – 2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις, με μόνο το μισό ποσό να καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή (31.01.24) συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20ηΦεβρουαρίου 2024.

Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15ηΑπριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα εδιαδίδοντο τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων.

2. Αγροτικό «112»

Στην λογική της παροχής όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ασφάλειας στους παραγωγούς, κινείται και η πρωτοβουλία μας για την δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου 112 για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Η νέα αυτή υπηρεσία συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες μας στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν έγκαιρα να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή sms 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου.

3. ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεσμευμένα ΑΦΜ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει τον αποχαρακτηρισμό των περίπου 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεταιάμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023).

Στόχος του Οργανισμού και της νέας διοίκησης είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα που δικαιούνται και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση.

Επίσης, έχει δοθεί άμεση εντολή, όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.

Οικολογικά Σχήματα

Οι μέχρι σήμερα εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται περίπου σε 370.000 και το ποσό της ενίσχυσης σε 425.000.000€.

Έως 15/2/2024 αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με την δυνατότητα υποβολής τυχών νέων αιτήσεων. Στην συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

Διόρθωση Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023

Διορθώνουμε τα διοικητικά λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης θητείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000€.

Το άνοιγμα της αίτηση θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των Οικολογικών Σχημάτων.

Πληρωμή Συνδεδεμένων ενισχύσεων

Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Απριλίου και το ποσό ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ.

Άνοιγμα ΕΑΕ 2024

Σχεδιάζεται το άνοιγμα της αίτηση ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο προκειμένου ο Οργανισμός να κάνει έγκαιρα ελέγχους και έγκυρες πληρωμές, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ.

Εκκαθάριση Αιτήσεων Παλαιότερων Ετών

Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες με την ανάδοχο εταιρεία προκειμένου να διορθωθούν και να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014 – 2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για την μεταβατική περίοδο 2020 – 2022.

Τηλεφωνικό Κέντρο ΟΠΕΚΕΠΕ

Τέλος, ο Οργανισμός και οι περιφερειακές διευθύνσεις του, ανοίγουν τις πόρτες στους δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων. Στην πράξη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς.

Χθες (31/1), μετά από εισήγησή μου εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η υποστήριξη του οργανισμού με Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχεδιάζει ένα σύγχρονο περιβάλλον τηλεφωνικού κέντρου που θα παρέχει υπηρεσίες προς διευκόλυνση της καθημερινότητα των δικαιούχων.

Αποκαθίσταται η αυτονόητη και απαραίτητη παροχή πληροφοριών και απαντήσεις στα ερωτήματα και απορίες των αγροτών της χώρας μας. Ο Οργανισμός ανήκει στους αγρότες της χώρας. Δεν είναι άβατο!


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα