Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Στις φλόγες η Αττική - Μεγάλες αναζωπυρώσεις

Η καταστροφή στην Ανατολική Αττική και συνολικά στο Λεκανοπέδιο είναι ανυπολόγιστη. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στον Κάλαμο, στη συνέχεια κινήθηκε προς Αγίους Αποστόλους, Βαρνάβα, Σέσι, Μετόχι, Γραμματικό και Καπανδρίτι, σε μια τεράστια έκταση μήκους δεκάδων χιλιομέτρων.

 

Τα δύο κύρια μέτωπα εντοπίζονται στην περιοχή Μετόχι και στο Σέσι Γραμματικού, ενώ ο Μιχάλης Ντάσης, Πρόεδρος της Κοινότητας Καπανδριτίου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως νέα μέτωπα ξέσπασαν μεταξύ Καπανδριτίου και Καλάμου.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε και ο Δήμος Ωρωπού μετά  από αίτημα της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει η καταστορφικη πυρκαγιά στο Κάλαμο. 

Το σκηνικό είναι εφιαλτικό στον Κάλαμο όπου η φωτιά αναζωπυρώθηκε. Έχουν καταστραφεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Οι φλόγες απείλησαν σπίτια, ενώ κάηκε ένα αυτοκίνητο. Η μεγάλη έκταση του μετώπου δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης, ενώ το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες που εύκολα αναζωπυρώνονται σημαίνει πως η μάχη θα συνεχιστεί για αρκετή ώρα. 

 

Όπως δήλωσε, νωρίτερα, στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης, το μεσημέρι εκκενώθηκε το μοναστήρι Αγίων Αποστόλων καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει σε απόσταση λίγων μέτρων, ενώ πίσω από τον ναό βρίσκονται πολλά σπίτια. Έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη κατάσταση».

 

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Προσπαθούμε να εκκενώσουμε τα σπίτια. Ανάμεσα στη φωτιά και στο Μικροχώρι υπάρχει μόνο δάσος. Είναι πολύ πυκνή βλάστηση. Ευτυχώς έχει καταλαγιάσει λίγο ο αέρας» ανέφερε ο κ. Ντάσης, σε νεότερη επικοινωνία του με τον τηλεοπτικό σταθμό. «Σαφώς και υπήρξαν καθυστερήσεις. Εάν εχθές είχαμε εναέρια μέσα στον Κάλαμο δεν θα ήταν έτσι η κατάσταση. Οι πληροφορίες μου λένε ότι υπήρξε καθυστέρηση στον Κάλαμο τόσο στα επίγεια όσο και στα εναέρια μέσα. Είναι τεράστια η ζημιά, το δάσος ήταν πάνω από 20 ετών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στη Ζάκυνθο

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου, ενώ στο νησί υπάρχουν ακόμα 12 ενεργές εστίες φωτιάς.

 

Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.

Στον Μαραθώνα

 

Δύο νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πριν από λίγο σε δασική έκταση στην περιοχή Κοτρώνι Μαραθώνα, προβληματίζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και σβήστηκαν άμεσα από την πυροσβεστική. Ωστόσο, οι ανακριτικές αρχές προβληματίζονται διότι οι συγκεκριμένες εστίες ήταν στην ίδια ευθεία με την πυρκαγιά του Καλάμου, με την οποία θα μπορούσαν να ενωθούν, αν προλάβαιναν να λάβουν διαστάσεις, λόγω των συγκεκριμένων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

enallaktikos.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα