Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης: «Ορατός ο κίνδυνος για την επένδυση στις Σκουριές»

«Είναι ορατός ο κίνδυνος για την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός», προσθέτοντας ότι «είναι ειρωνεία ο Πρωθυπουργός να μιλάει για επενδύσεις και η κυβέρνηση να κάνει τα ακριβώς αντίθετα».

 

«Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις τη χώρας», πρόσθεσε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, παρά την υψηλή ανεργία, «για ιδεοληπτικούς λόγους συνειδητά, καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης».

 

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις 16 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επένδυση και τόνισε ότι το κόμμα του θα προστατέψει το κράτος δικαίου.

 

«Η Ν.Δ. πιστεύει στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Το βασικό μου μέλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

 

Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς

 

Νωρίτερα, τις προτάσεις τους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη, κατέθεσαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πρόεδροι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη.

 

Την εκτίμηση ότι "αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας, με τη μεταποίηση στο επίκεντρο για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων" διατύπωσε κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται η συμφωνία κράτους – επιχειρήσεων για μια νέα βιομηχανική πολιτική στη χώρα, ώστε η συνεισφορά της μεταποίησης στον σχηματισμό του ΑΕΠ ν' ανέλθει στο 12% το 2020, έναντι 8,9% σήμερα. Συνολικά, ο κ.Σαββάκης κατέθεσε περισσότερες από 25 προτάσεις βιομηχανικής πολιτικής, εισηγούμενος μεταξύ άλλων την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη θεσμοθέτηση στοχευμένων οικονομικών κινήτρων και την έμμεση άσκηση κλαδικών πολιτικών, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στην παροχή ρευστότητας και τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, ώστε αυτό να διευκολύνει την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και να μην δημιουργεί προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

Τη μοναδική ελπίδα για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση αποτελούν οι εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρα. Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος διευκρίνισε ότι βασική πρόταση του ΣΕΒΕ αποτελεί η εφαρμογή ειδικής πολιτικής στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και δη των παραγωγικών εξωστρεφών επιχειρήσεων με κίνητρα κατεξοχήν φορολογικά και ασφαλιστικά. Η δε υπαγωγή τους σε μέτρα στήριξης προτείνεται να γίνει υπό προϋποθέσεις –όπως π.χ. με βάση το ποσοστό εξαγωγών επί του συνολικού κύκλου εργασιών, την αξία εξαγωγών, την κερδοφορία, τη διατήρηση υφιστάμενων ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πριν ή στο πέρας των προγραμμάτων ενίσχυσης κλπ – μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων, μεγαλύτερης δυνατότητας και καλύτερων όρων τραπεζικής χρηματοδότησης, κινήτρων στις χρηματοδοτήσεις/ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ και στόχευσης προγραμμάτων που σχετίζονται με την απασχόληση.

 

Την ανάγκη ριζικής αλλαγής της φορολογίας εισοδήματος επισήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και α΄αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, προκειμένου -όπως είπε- να προστατευθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. "Τα κεφάλαια που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, η ανάσα που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν από κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια" σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρότεινε μεταξύ άλλων την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, που δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων που συγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, δήλωσε: "είναι κατ’ αρχάς θετικό ότι η σύσκεψη έγινε στη Θεσσαλονίκη. Όπως επίσης ότι ο κ. Μητοστάκης μας άκουσε με προσοχή. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζεται με πολύ θετικό τρόπο για τις επιχειρήσεις και την ιδιωτική οικονομία. Όπως τόνισε, βάζει σε προτεραιότητα τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, όπως είναι η βελτίωση των δημοσιονομικών μέσω της μείωσης των κρατικών δαπανών και όχι μόνο μέσω των φόρων και η μείωση της υπερφορολόγησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς, ως εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, επειδή έχουμε συμμετάσχει σε πολλές ανάλογες συσκέψεις, εκφράζουμε την ελπίδα ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές θα γίνουν πράξη".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα