Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Α. Τσίπρας: από το Grexit περνάμε στο Grinvest

«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

 

«Πρέπει να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές, οι οποίες θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν» πρόσθεσε περιγράφοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου «δρόμου».

 

Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν δρόμο με νέες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά και με ευκαιρίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Χρέος μας», είπε, «είναι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία» .

 

Ενισχύεται η διαπραγματευτική ικανότητα

 

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, και στους επενδυτές και στους εταίρους».

 

Για δύο συνεχή έτη, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός το οποίο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση των βαρών.

 

«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο» υπογράμμισε, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.

 

Από το Grexit περνάμε στο Grinvest

 

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας εξήρε τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες επιδόσεις προαναγγέλλουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

 

«Η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο ένα Δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες, όπως επίσης την αναγκαία αποκλιμάκωση των ϕορολογικών επιβαρύνσεων που βαραίνουν επιχειρήσεις και ϕυσικά πρόσωπα.

 

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη δίκαιη ανάπτυξη -«μια ανάπτυξη σταθερή, θεμελιωμένη, με προοπτική και με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», όπως είπε- καθώς «όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία ούτε η δημοκρατία ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι». 

 

Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα

 

«Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη» έσπευσε να συμπληρώσει, παραπέμποντας στις επισκέψεις των Εμανουέλ Μακρόν, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Παράλληλα επεσήμανε πως «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους των διεθνών συμμαχιών της χώρας».

 

Αναφέρθηκε και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη η οποία αποτελεί «εξαιρετικό οιωνό», ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

 

Ευκαιρία συνεργασίας με την Κίνα

 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την Κίνα, κάνοντας λόγο για μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.

 

«Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία με την Κίνα, μέσω των οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών» σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΘ «είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».

ant1news.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα