Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Στους Δήμους οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μόνιμες και οι θέσεις του προσωπικού που θα το στελεχώσει.

 

Ακόμη μια ρύθμιση για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών των δήμων και τη διασφάλιση δικαιωμάτων εργαζομένων εισήγαγε το υπουργείο Εσωτερικών και ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, μαζί με το νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων.

 

Με την ψηφισμένη τροπολογία, αίρεται ένα πολυετές καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αέναης ανακύκλωσης χιλιάδων συμβασιούχων -που ανά περιπτώσεις εργάζονταν μέχρι και 18 χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις- και δίνεται η δυνατότητα στους οικείους δήμους να συστήσουν οργανικές θέσεις πέραν του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στο εν λόγω κοινωνικό πρόγραμμα -συγκεκριμένα αυξημένες κατά 7%- προκειμένου σε αυτό το ποσοστό να συμπεριληφθούν οι προκηρυσσόμενες θέσεις για προστατευόμενες ομάδες (π.χ. ΑμεΑ).

 

Υπολογίζονται σε 3.257 συνολικά οι μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν για το «Βοήθεια στο Σπίτι» και η μισθοδοσία τους θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Η επιλογή των υποψηφίων για τη στελέχωση των θέσεων θα γίνει μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ο οποίος είναι πιθανότερο να προκηρυχθεί την άνοιξη.

 

Αλλωστε, οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τη διάταξη, έχουν χρονικό περιθώριο να στείλουν τα επικαιροποιημένα οργανογράμματά τους με τις νέες θέσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτές καλούνται να τα εγκρίνουν εντός του επόμενου μήνα.

 

Προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για τους σημερινούς εργαζόμενους στο πρόγραμμα, έως 1.428 μόρια, καθώς η ειδική εμπειρία (προϋπηρεσία, ουσιαστικά) μετρά με 17 μονάδες ανά μήνα για έως 84 μήνες (δηλαδή 7 χρόνια). Θα είναι αρκετό αυτό ώστε να αποκτήσει προβάδισμα, έναντι άλλων υποψηφίων, το σύνολο των σημερινών εργαζομένων που υπολογίζονται σε περίπου 3.000; Το ερώτημα μένει να απαντηθεί στην πράξη.

 

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι λαμβάνεται μέριμνα με την κατοχύρωση της μέγιστης δυνατής πριμοδότησης, μέσω μιας τροπολογίας που συντάχθηκε έπειτα από επανειλημμένες επαφές και συναντήσεις εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

 

Να σημειωθεί ότι η ψηφισμένη τροπολογία προτάσσει το κριτήριο της ειδικής εμπειρίας έναντι του κριτηρίου της εντοπιότητας για όσους καταθέσουν υποψηφιότητες.

 

Ακόμη, αναφέρεται ρητά ότι όσοι πετύχουν στον διαγωνισμό «δεσμεύονται να υπηρετήσουν στη θέση διορισμού τους επί τουλάχιστον 10 έτη».

 

Μέχρι τη συμπλήρωση της 10ετίας «δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα άλλα από εκείνα που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις».

 

Πρόκειται για μια πρόβλεψη με την οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση, «κάνουμε σαφή και ξεκάθαρη την πολιτική μας βούληση οι υπηρεσίες αυτές να συνεχίζουν να παρέχονται αδιάλειπτα και αδιατάρακτα και στο μέλλον».

 

Οι συμβάσεις του σημερινού προσωπικού παρατείνονται μέχρι να δημοσιευτούν οι οριστικοί πίνακες του επικείμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

 

Η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού που θα στελεχώσει τις νέες μόνιμες θέσεις τού «Βοήθεια στο Σπίτι» θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ειδική πίστωση που θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και θα αποδίδεται στους δικαιούχους δήμους.

 

Υπολογίζεται σε 62,5 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

«Πλέον, όσοι εργάζονται στο πρόγραμμα θα εργάζονται σταθερά, με ασφάλεια και με κατοχυρωμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αποκαθιστούμε έτσι μια μεγάλη και χρόνια αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων που είχαν μετατραπεί σε πιόνι στα χέρια διαδοχικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας χθες στη Βουλή για το πρόγραμμα.

 

Προσλήψεις στους ΟΤΑ

 

«Τόσο με την τροπολογία αυτή όσο και με τις χιλιάδες άλλες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζουμε τέλος στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε.

 

«Για να γίνει αυτή η διάταξη ελήφθησαν υπόψη το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως και η ανάγκη να υπάρχει ένα σταθερό προσωπικό με εμπειρία και επίσης η βασική προτεραιότητα να καταγράψουμε και να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες του Δημοσίου.

 

»Αυτή είναι και η πυξίδα μας στον προγραμματισμό για τις προσλήψεις τώρα που μπορούμε να έχουμε επιλογές με μεγαλύτερη ευχέρεια και πολιτική δυνατότητα με την εφαρμογή του κανόνα “1 προς 1” (σ.σ. 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση) και τον δημοσιονομικό χώρο την επόμενη χρονιά», τόνισε από την πλευρά της, μιλώντας στη Βουλή, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 

Για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» τοποθετήθηκε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για μια «πράξη ευθύνης» «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα όσο όμως και έναντι των εργαζομένων».

 

«Δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

efsyn.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα