Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Η Ελλάδα αναγνώρισε την “Βόρεια Μακεδονία” και της άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ

Κυρώθηκε κατά πλειοψηφία απο την Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η Ελλάδα αναγνωρίζει την γειτονική χώρα με την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" και της ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερη φάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μετά από πενθήμερη συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και με έντονες συγκρούσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, κατά την οποία 153 βουλευτές είπαν "ναι" στην Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκαν 153 βουλευτές, καθώς μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, "ναι" είπαν οι: Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Ελενα Κουντουρά, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα (σημ: η οποία αποδοκιμάστηκε απο βουλευτές της ΝΔ, αμέσως μετά το "ναι" που είπε). 

 

"Παρών" ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ οι υπόλοιποι 146 βουλευτές καταψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Κρατώντας ένα πανό που έγραφε "Δεν φταίει η Δημοκρατία" ψήφισε "όχι" ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης. 

 

"Ανοιξε" η πόρτα του ΝΑΤΟ για την Βόρεια Μακεδονία

 

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελούσσε το μόνο προαπαιτούμενο που δεν υπήρχε στον φάκελο της Κυβέρνησης Ζάεφ, ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της χώρας για εισδοχή στο ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και οι διαδικασίες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που όμως απαιτεί πολύχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Απο τους πρώτους που αντέδρασαν, μετά απο την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Βουλή ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter, «χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

 

Ανακοίνωση ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής:

"Η ψήφος «κατά συνείδηση» των ΣΥΡΙΖΑιων αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως δεν έχουν συνείδηση. 

Το θανάσιμο όμως αμάρτημα στο οποίο υπέπεσε η κυρία Ιγγλέζη είναι άλλο. 

Συναινώντας στην εκχώρηση μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας η βουλευτής του ΖΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής διαψεύδει για άλλη μια φορά τις προσδοκίες των πολιτών της Χαλκιδικής, τους οποίους αντιπροσωπεύει, να αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες.

Η  Χαλκιδική είναι μέρος της Μακεδονίας, λέξη που όταν χρησιμοποιούμε πλέον θα χρειάζεται επιθετικό προσδιορισμό".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα