Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Ιερισσός πανηγύρισε τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο -ΦΩΤΟ-

Με λαμπρότητα τίμησε η Ιερισσός τον Άγιο Νικόλαο στον ομώνυμο του Αγίου Ιερό Ναό που ανοικοδομήθηκε επί ημερών του αειμνήστου Μητροπολίτου Ιερισσού κυρού Νικοδήμου για να τιμήσει τον Νικόλαο.

Σύμπασα η Ιερισσός προσήλθε και προσκύνησε τον προστάτη της μέσα σε ένα Ναό καταστόλιστο και φροντισμένο με μεράκι από τον εφημέριό του, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ακάνθου. Επικεφαλής του Λαού ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Λαμπράκης, ο τέως Πρόεδρος της Ιερισσού κ. Γεώργιος Πασχαλίδης, ο Λιμενάρχης Ιερισσού κ. Ευθύμιος Πέτρου, συνοδευόμενος από τον Υπολιμενάρχη κ. Αναστάσιο Σκλέπο και εκλεκτούς συνεργάτες τους, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιερισσού κ. Διαμαντής Ταραζάς κ.α.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προς τον Λαό ανεφέρθη στο αρετοστόλιστο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, όπως ακριβώς ιστορείται στο απολυτίκιο του Αγίου που ψάλλεται από τα χείλη όλων των Χριστιανών. Οι αρετές, είπε ο ομιλητής, στην Ορθόδοξη Θεολογία, είναι ένα δυναμικό άνοιγμα του προσώπου που στολίζεται απ’ αυτές προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Ουδέποτε η Ορθοδοξία κήρυξε ότι οι αρετές είναι αυτοσκοπός ή απλός σκοπός της Χριστιανικής ζωής. Κάτι τέτοιο διδάσκει μόνο η σχολαστική και εκκοσμικευμένη περί Θεού και ανθρώπου παπική και προτεσταντική αντίληψη. Οι αρετές είναι κυρίως μέσα ή μαρτύρια του αγώνα του πιστού που έχει πάρει ακράδαντη την απόφαση της χριστοζωής. Είναι χαρίσματα αγιοπνευματικά, εργαλεία τελειότητας και μέσα μοναδικά για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, είπε ο Επίσκοπος, ενδεικτικότατα παρατηρεί: «Η προσευχή, η νηστεία, η αγρυπνία και το οποιοδήποτε χριστιανικό έργο, όσο καλό κι αν είναι καθ’ αυτό, δεν μπορεί να σταθή σαν σκοπός της χριστιανικής μας ζωή, μολονότι είναι απαραίτητο για την πραγμάτωση του σκοπού… Η νηστεία και η αγρυπνία και η προσευχή και η ελεημοσύνη και οποιοδήποτε άλλο καλό έργο που γίνεται χάριν του Χριστού, αποτελούν μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος – που είναι ο αληθινός σκοπός της χριστιανικής ζωής -… Μόνο το καλό έργο, που γίνεται χάριν του Χριστού, φέρνει σ’ εμάς τον καρπό του Αγίου Πνεύματος. Κάθε έργο που δεν γίνεται χάριν του Χριστού, έστω κι αν είναι καλό, δεν θα έχη την ανταμοιβή στη ζωή του μέλλοντος αιώνος και στην παρούσα ζωή δεν φέρνει την ευλογία του Θεού».

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Ο Απόστολος Παύλος στην Β’ προς Κορινθίους Επιστολή του περιγράφει πως ο Παράδεισος είναι η πατρίδα του ανθρώπου, το φυσικό του λίκνο. Μα χάρη στην εν Χριστώ οικονομία το θαυμάσιο και μέγα είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να ‘’αρπαγή’’, να αναληφθή και πάλι στην κοιτίδα του. Και υπάρχει Εκείνος, υπάρχει η Δύναμη που τον αναλαμβάνει, κάτι για το οποίο καυχιέται ο Θείος Ταρσέας. Ο άνθρωπος οφείλει να αγωνιστή, να φτάση μέχρι εκεί που γίνεται η ‘’αρπαγή’’. Αυτή η πορεία, αυτός ο δρόμος είναι η δουλειά, ο προορισμός της ασκήσεως και ο χώρος της αρετής. Αυτά σημαίνουν ότι οι αρετές δεν είναι ανθρώπινα κατορθώματα ή αξιόμισθες πράξεις, με τις οποίες ο άνθρωπος σώζεται. Είναι το αγαθό σαν καρπός της θεανθρώπινης συνεργασίας, είναι η αγάπη του χριστιανού να πράττη τα νοήματα και τα θελήματα του Θεού, αρνούμενος τα δικά του θελήματα και νοήματα. Αυτό αποτελεί την αρχή της ανθρώπινης σωτηρίας, που είναι δώρο και χάρη, δηλαδή έργο του Θεού. Με τις αρετές δηλώνω ότι μοιάζω στον Θεό μου, στον Χριστό μου, αλλά Εκείνος με ανάγει, με υψώνει στον χώρο του Παραδείσου!»

Έκπληξη ευχάριστη ήταν η έλευση και συμμετοχή στην Πανήγυρη αντιπροσωπείας μαθητών και μαθητριών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού υπό την Διευθύντρια κα Σοφία Υψηλάντη και τους εκλεκτούς παιδαγωγούς συνεργάτες της.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος με την Συνοδεία του επεσκέφθη κατά χρέος το Λιμεναρχείο Ιερισσού και ευχήθη τα δέοντα στους εκεί υπηρετούντες την Πατρίδα, προσφέροντάς τους ως ενθύμιο της Ημέρας το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως του 2023!


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα