Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εκδηλώσεις μνήμης για την Επανάσταση στη Χαλκιδική -ΦΩΤΟ

Με επίκεντρο των εορτασμών τον Πολύγυρο, η Χαλκιδική τίμησε την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Το Σάββατο το πρωί τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ.Νικοδήμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Απόστολο Στρατή Αξιωματικός Π.Ν. ε.α., μέλος του ΔΣ του Παγχαλκιδικού Συλλόγου "ο Αριστοτέλης".

Στο Μνημείο Ηρώων της πόλης ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. Ακολούθησε παρέλαση μαθητών από όλους τους δήμους της Χαλκιδικής στην κεντρική οδό της πόλης, μπροστά από τους εκπροσώπους της εκκλησίας, της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων της πόλης και των κατοίκων της.

Δηλώσεις επισήμων

 Κατερίνα Ζωγράφου, αντιπεριφερειάρχης 

Τιμήσαμε σήμερα στον Πολύγυρο την Επανάσταση της Χαλκιδικής του 1821.

Με τη συμμετοχή όλων των Δήμων της Χαλκιδικής και αντιπροσωπεία σχολείων δώσαμε το ίδιο μήνυμα που καταξιώνει κάθε αγώνα. 

Ενωμένη η Χαλκιδική απέναντι σε κάθε πρόκληση με διακύβευμα τις άξιες της!!!

Όπως και ιστορικά απέδειξαν οι αγωνιστές της, απο κάθε γωνιά της Χαλκιδικής, που με αυτοθυσία εκούσια τήρησαν την πίστη στην θρησκεία και τον ελληνισμό.

Αιωνία η μνήμη τους!

 

Μήνυμα του Δημάρχου Πολυγύρου, Αστέριου Ζωγράφου:

"Λαός που δε σέβεται το παρελθόν, δεν έχει μέλλον"
Η 17η Μαΐου για τη Χαλκιδική είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821, που χάραξαν έναν δύσκολο και αιματηρό δρόμο προς την ελευθερία, με τόλμη, πίστη και αυτοθυσία.
Ο Εμμανουήλ Παπάς, οι αδελφοί Παπαγεωργάκη (Ο Κύρκος Παπαγεωργάκης πρωτομάρτυρας της Χαλκιδικής), ο οπλαρχηγός Στάμος Χάψας, και πολλοί άλλοι, λιγότερο γνωστοί και αφανείς ήρωες, μαζί με τους αγιορίτες πατέρες, έδωσαν τη ζωή τους και χάρισαν το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας στις επόμενες γενιές, σε εμάς.

Τιμούμε, σήμερα στον Πολύγυρο και σε ολόκληρο το νομό, όλους όσους θυσιάστηκαν στην Επανάσταση της Χαλκιδικής. 

Ιωάννης Γιωργος, υποψήφιος βουλευτής 

«Η Χαλκιδική, η γενέτειρα του Αριστοτέλη, έχει αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Η ηρωική Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του εθνικού αγώνα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των αγώνων ανεξαρτησίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χωρίς την Επανάσταση της Χαλκιδικής, η επιτυχής πορεία της Εθνεγερσίας δεν θα ήταν εφικτή σε αυτές τις περιοχές.

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους Χαλκιδικιώτες που έχυσαν ποτάμια αίματος και ωκεανούς δακρύων, γιατί έπεσαν πρώτοι στον αγώνα και απορρόφησαν στη Μακεδονία το μένος των Οθωμανών. 

Η θυσία τους δεν πήγε χαμένη αλλά πότισε το δένδρο της λευτεριάς!

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Επανάστασης της Χαλκιδικής!»


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα