Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Χαλκιδική τιμά τη θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του -ΦΩΤΟ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα η 202η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής.


Οι εκδηλώσεις, τελέσθηκαν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και έλαβαν χώρα στο καθολικό του Μοναστηριού και στο χώρο του μνημείου.

Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου και στη συνέχεια διαβάστηκε τρισάγιο στο μνημείο του Καπετάν Χάψα «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Παγχαλκιδικού Συλλόγου "Ο Αριστοτέλης", Αστέριος Λυρτζής.

O υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιάννης Γιώργος δήλωσε:

Σήμερα τιμήσαμε τη θυσία του καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη μάχη των Βασιλικών. Αυτοί οι αγώνες και οι ήρωες τους είναι μέρος της ιστορίας μας και μας υπενθυμίζουν το θάρρος και την αίσθηση του καθήκοντος που έχουν επιδείξει οι πρόγονοί μας.
Ας αντλήσουμε έμπνευση από το παράδειγμά τους και ας επιδείξουμε το ίδιο πάθος και αποφασιστικότητα στον αγώνα μας για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά. Ας παραμείνουμε πάντα ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και την πατρίδα μας.

Η υποψήφια βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα δήλωσε:

"Στον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία η Χαλκιδική έδωσε το αίμα της. Από τις επετειακές εκδηλώσεις για την θυσία του Καπετάν Χάψα και των παλληκαριών του. Τα ηρωικά Συκιωτάκια που έπεσαν δίπλα στον Καπετάνιο μας δείχνουν τον δρόμο του παντοτινού αγώνα!
Θερμά συγχαρητήρια στον Πανχαλκιδικό Σύλλογο «Ο Αριστοτέλης» για την σε βάθος μελέτη και μεταλαμπάδευση της Ιστορίας της Χαλκιδικής. Η συμπερίληψη του Αγώνα της Χαλκιδικής και του Ολοκαυτώματός της στα σχολικά εγχειρίδια πρέπει να προχωρήσει οπωσδήποτε. Επίσης, θα πρέπει να καυτηριαστεί και το γεγονός ότι τέσσερα χρόνια μετά από την βεβήλωση του Μνημείου ακόμα δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του".

O υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε:

"Σήμερα τιμούμαι την ηρωική θυσία των Χαλκιδιωτών επαναστατών που έπεσαν για την πατρίδα.  Μαζί με πλήθος κόσμου παρακολουθήσαμε το αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστάσίας Αποστόλου και τη συνέχεια την κατάθεση στεφανιών στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα