Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Διαχείριση των εξαρτήσεων στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον

Τα στερεότυπα που συχνά εμποδίζουν την πλήρη κατανόηση και την ορθή διαχείριση των εξαρτήσεων στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, αλλά και η πολλαπλασιαστική ισχύς που προσφέρει ο εθελοντισμός στο έργο της Πρόληψης, αναδείχθηκαν, στη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν χθες στο Δημαρχείο Πολυγύρου, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΠΝΟΗ» και η Εθελοντική Ομάδα Απινιδωτών, με θέμα «Mύθοι και πραγματικότητα σχετικά με τις εξαρτητικές συμπεριφορές».


Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Πνοής», Ιφιγένεια Κυριάκου αναφέρθηκε συνοπτικά στο ρόλο του Κέντρου, στη συμβολή όλων των μελών του Δ.Σ. και των Μελών -Εταίρων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που είναι το Κέντρο Πρόληψης, καθώς και στην συνεργασία του ΟΚΑΝΑ ο οποίος είναι ο επιστημονικός επόπτης και οικονομικός διαχειριστής της ΠΝΟΗΣ.«Η μακρόχρονη εμπειρία του φορέα μας, έχει καταδείξει πως το πλέγμα των προκλήσεων που συνοδεύουν όλες τις μορφές εξαρτήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, απαιτεί τη συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων μας, συλλογικά, αλλά και σε ατομικό επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Κυριάκου. «Γι` αυτό είναι σημαντική και η σύμπραξη φορέων, όπως γίνεται σήμερα μεταξύ της «ΠΝΟΗΣ» και της Εθελοντική Ομάδα Απινιδωτών, για να ευαισθητοποιήσουμε πολύ περισσότερους στην ανάγκη γνώσης στοιχειωδών μεθόδων παροχής πρώτων βοηθειών».


Στη συνέχεια το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Απινιδωτών, Ελένη Καραδημήτρα, παρουσίασε το έργο της ομάδας και μεταξύ άλλων εξιστόρησε την εμπειρία της αδυναμίας παροχής βοήθειας σε έναν συνάνθρωπο που υπέστη ανακοπή, που αποτέλεσε και το έναυσμα για την κινητοποίηση περισσοτέρων ανθρώπων και τη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας. Η ίδια υπογράμμισε πως το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι εντονότατο σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, γεγονός που αντιλαμβάνονται πιο εύκολα οι οργανωμένοι εθελοντές που δραστηριοποιούνται συχνά σε άλλα πεδία. Επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της «ΠΝΟΗΣ», αναφέροντας ότι «η ΠΝΟΗ δίνει ουσία σ` αυτήν μας την εγγύτητα στο πρόβλημα, αφενός επειδή έχουμε έναν φορέα και ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε και να τους καλέσουμε να δώσουν τη δική τους καθοδήγηση μέσα από τον εξειδικευμένη και επιστημονική ματιά τους, αφετέρου επειδή έχουμε καθοδήγηση για το πως μπορούμε να ασκούμε σαν ομάδα και σαν άτομα μια μέριμνα και στο πεδίο της πρόληψης».


Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ανέπτυξε η Επιστημονική Διευθύντρια της «Πνοής», Βασιλική Παπαλάμπρου, η οποία ανέλυσε τους κυριότερους μύθους και τα στερεότυπα που συνοδεύουν το θέμα των εξαρτήσεων, προκαλώντας συχνά σύγχυση ή επιτείνοντας την άγνοια και καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση του προβλήματος που μπορεί να υπάρχει πάρα πολύ κοντά μας.


Στο τέλος της ομιλίας υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου Δημήτρης Ζαγγίλας, οι υποψήφιοι Βουλευτές Ευθύμης Καρανάσιος και Ευαγγελία Ταρκάση, ο Πρόεδρος και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Παναγιώτης Τσιαλούκης και Κυριακή Βαμβακόγλου, το μέλος του τοπικού συμβουλίου Πολυγύρου, Εμμανουήλ Γεώργιος, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων, σχολείων, φορέων όπως και πλήθος πολιτών.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα