Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η γιορτή των Αρχαγγέλων στον Ταξιάρχη και στο Παλαιοχώρι

Με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκαν οι Άγιο Ταξιάρχες σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής. Εξαιρέτως δε στον ορεινό Ταξιάρχη και στο Παλαιοχώρι.

Στον Ταξιάρχη τελέστηκε την παραμονή πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικοδήμου και η λιτανεία της εικόνας του Ταξιάρχη.

Ο Ιερός Ναός (ολοκληρώθηκε το 1977) είναι σταυροειδής με τρούλο και κτισμένος από πέτρα του Χολομώντα και κατά το μεγαλύτερο μέρος από εθελοντική εργασία των κατοίκων. Χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού, βασιλικού ρυθμού, ο οποίος είχε καταστραφεί από τους Τούρκους το 1821 και έπειτα ανακαινίστηκε το 1914. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία πιθανότατα προέρχεται από τη Μονή Δοχειαρίου, μετόχι της οποίας ήταν η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Τους Ταξιάρχες τιμούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και η κάτοικοι του Παλαιοχωρίου, καθώς είναι πολιούχοι του χωριού. Η θεμελίωση του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών πραγματοποιήθηκε το 1899.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ προηγουμένως μεταφέρθηκε η εικόνα του Ταξιάρχη στον κεντρικό Ναό από το παρεκκλήσι όπου φυλάσσεται.

Σήμερα το πρωί στη Θ. Λειτουργία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ. Νικόδημος. Σε όλους τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε στη συνέχεια το πατροπαράδοτο κουρμπάνι που ετοίμασαν τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Παλαιοχωρίου "Το Καστέλι".

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα