Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024

Ε Επικαιρότητα

Την προστασία του μνημείου του Μετοχίου του Αγίου Νικολάου στη Σωζόπολη ζητεί η Κ. Μάλαμα

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την διάσωση του μνημείου του Μετοχίου του Αγίου Νικολάους της Μονής Χιλανδαρίου στη Σωζόπολη της Χαλκιδικής.

Η ερώτηση κατατίθεται σε συνέχεια της αγωνίας της τοπικής κοινωνίας των πολιτών που βλέπει το μνημείο να απειλείται.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου της Μονής Χιλανδαρίου στη Σωζόπολη της Χαλκιδικής αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, “διότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο συγκρότημα ιστορικής αξίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία, από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην περιοχή και αντιπροσωπευτικό δείγμα του μνημείου ως πηγή έρευνας για την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Αγίου Όρους”. (Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ2587/41139/1-9-1992, ΦΕΚ 564/Β/16-9-1992).

Παρόλο που το μετοχιακό σύμπλεγμα είναι ορατό σε εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι περνούν από το σημείο, έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη, με ορατό τον κίνδυνο πλήρους κι αμετάκλητης καταστροφής του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μελέτη αποκατάστασης του μνημείου από καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μελέτη Τεκμηρίωσης Αποκατάστασης κι Επανάχρησης στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Μονής Χιλανδαρίου στη Σωζόπολη της Χαλκιδικής), εντούτοις, καμία παρέμβαση δεν έχει προχωρήσει επί δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για τη διάσωση του μνημείου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα