Κυριακή, 05 Μαϊος 2024

Ε Επικαιρότητα

Κλεμμένες αρχαιότητες- λαοί χωρίς μνήμη

Την εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Κλεμμένες αρχαιότητες- λαοί χωρίς μνήμη» που σχεδίασε η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού υλοποίησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής και τη φιλόλογο - αρχαιολόγο Ανθή Θεοδώρου, προσαρμόζοντάς την στο πολιτισμικό απόθεμα της Π.Ε. Χαλκιδικής.


Για τον σκοπό αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου υποδέχτηκε τους μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του ΓΕΛ Πολυγύρου και τις εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Βασιλεία Ζωγραφάκη και Αναστασία Τζελαλή.


Με αφετηρία μια ειδικά διαμορφωμένη, για τον σκοπό αυτό προθήκη, με κατασχεθέντα αρχαιολογικά αντικείμενα, που τοποθετήθηκε στον προθάλαμο του Μουσείου, συζητήθηκε με τους/τις μαθητές/τριες η γκληματική δραστηριότητα της αρπαγής, διακίνησης και πώλησης αρχαιοτήτων, οι συνέπειες της βίαιης απόσπασης και αποσύνδεσης ενός αντικειμένου από το νοηματικό πλαίσιο αναφοράς του.


Η συζήτηση εστιάστηκε επίσης, στην ευαλωτότητα της περιοχής της Χαλκιδικής στην αρχαιοκαπηλία, αλλά και στην συμβολή της ατομικής στάσης μας στη διάσωση της συλλογικής πολιτισμικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί αδιαπραγμάτευτα δημόσιο αγαθό.
Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων, βασισμένο σε πλαστικοποιημένες κάρτες με ερωταποκρίσεις πολλαπλών επιλογών, όπου οι μαθητές/ριες εμπλέκονται σε μια φανταστική ιστορία σχετικά με την εύρεση ενός αρχαίου αγγείου στην περιοχή τους, λαμβάνοντας διαφορετικές εναλλακτικές αποφάσεις, ανάλογα με την κρίση τους, κατά την εξέλιξη της ιστορίας, σχετικά με την διαχείριση της εύρεσης του αντικειμένου που ανάλογα επηρεάζουν την εξέλιξη αλλά και την έκβαση της ιστορίας αυτής.
Επόμενος σταθμός της εκπαιδευτικής δράσης, με διαφορετικό περιεχόμενο, προσαρμοσμένο σε ενήλικο κοινό, το Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών στο άμεσο προσεχές διάστημα! Μείνετε συντονισμένοι!


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα