Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Οι περισσότερες προσλήψεις τον Μάιο έγιναν στον χώρο του τουρισμού - Βασικός πόλος η Χαλκιδική

O πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει κατοχυρώσει ο ελληνικός τουρισμός στην εθνική οικονομία και η συμβολή του στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την αγορά εργασίας τον Μάιο, που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



 Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», από το σύνολο των 89.534 νέων θέσεων απασχόλησης (προσλήψεις μετά την αφαίρεση των συνολικών αποχωρήσεων) που καταγράφηκαν στον συγκεκριμένο μήνα, οι 42.871 (48%) αφορούσαν σε καταλύματα. Επιπλέον, 19.952 νέες θέσεις (22%) δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης, η λειτουργία των οποίων συνδέεται άμεσα με την τουριστική δραστηριότητα. Το 70%, δηλαδή, των νέων θέσεων απασχόλησης που καταγράφηκαν τον Μάιο συνδέονται με τον τουρισμό.



Ότι οι προσλήψεις που έγιναν τον Μάιο και οι νέες θέσεις απασχόλησης που προέκυψαν το συγκεκριμένο μήνα σε όλη τη χώρα αφορούν κατά βάση στον τουρισμό επιβεβαιώνεται και από τα επιμέρους στοιχεία για την κατανομή της απασχόλησης στις Περιφέρειες. Από αυτά προκύπτει πως από το σύνολο των 89.534 νέων θέσεων απασχόλησης του Μαΐου, οι 73.000 αφορούσαν τις τέσσερις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας -Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, νησιά Ιονίου και Κεντρική Μακεδονία (με βασικό πόλο τη Χαλκιδική). Περιοχές στις οποίες οι επιχειρήσεις λειτουργούν εποχικά (καλοκαιρινή περίοδο) και ξεκινούν σταδιακά τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο και Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα νησιά του νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), όπου καταγράφηκαν συνολικά 28.056 νέες θέσεις και 36.118 από τις συνολικά 264.587 προσλήψεις που έγιναν τον Μάιο σε όλη τη χώρα.

Τα ίδια στοιχεία «φωτογραφίζουν» εμμέσως και την ανοδική δυναμική που καταγράφεται, ιδιαίτερα φέτος, για τους προορισμούς του Ιονίου, της Πελοποννήσου και της Δυτ. Ελλάδας. Έτσι, στην Πελοπόννησο έγιναν τον Μάιο 8.787 νέες προσλήψεις, στην Ήπειρο 5.220 και στη Δυτ. Ελλάδα 6.928. Ενδείξεις ανοδικής δυναμικής τη φετινή περίοδο για τους προορισμούς της Θεσσαλίας (ιδιαίτερα τη Μαγνησία και τις Σποράδες) σηματοδοτούν, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, οι 10.860 προσλήψεις Μαΐου. Προσλήψεις, ωστόσο, οι οποίες μεταφράστηκαν σε μόλις 2.650 νέες θέσεις

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία προσλήψεων και νέων θέσεων εργασίας του συστήματος «Εργάνη» φέρνουν στο προσκήνιο τους χιλιάδες αφανείς στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού. Τους εργαζόμενους, δηλαδή, στις επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη φιλοξενία των ξένων επισκεπτών και είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα διαδοχικά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού από το 2013.

Σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειροι, υπάλληλοι  ρεσεψιόν, γκρουμ, καμαριέρες και λαντζέρηδες αναδεικνύονται όχι απλώς στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού, αλλά και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας τον Μάιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 89.534 νέων θέσεων απασχόλησης που κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» τον Μάιο, οι ειδικότητες που προαναφέραμε αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 60% του συνόλου.

πηγή: euro2day.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα