Την απόφασή τους να ενώσουν δυνάμεις για να μετατρέψουν την μεταλλευτική ιστορία σε δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στα πεδία του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της ποιότητας του Δημόσιου Χώρου, επιβεβαίωσαν οκτώ δήμοι με την υπογραφή - χθες στο Στρατώνι Χαλκιδικής -Μνημονίου Συνεργασίας για τη σύσταση Δικτύου Πόλεων με Μεταλλευτική Ιστορία.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δήμος Αριστοτέλη και χθες ξεκίνησε επίσημα η υλοποίηση του εγχειρήματος με τη συμμετοχή των πρώτων Δήμων που ανταποκρίθηκαν και με τη φιλοδοξία, μέχρι τη θεσμική και νομική ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του Δικτύου, να έχουν ενταχθεί στην προσπάθεια ακόμα περισσότεροι δήμοι με ανάλογα χαρακτηριστικά.
Στην χθεσινή τελετή παρέστησαν: ο «οικοδεσπότης» Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης, ο Δήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, και ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Θάσου Γιώργος Κουτσουμάνης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Ελευθέριο Κυριακίδη, και ο σύμβουλος του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη Στέργιος Κεχαγιάς, ενώ επιστολή-δήλωση συμμετοχής στο εγχείρημα απέστειλε ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.
Στην τελετή συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Κώστας Γιαζιτζόγλου, επιβεβαιώνοντας την ενεργό υποστήριξη του ΣΜΕ στο εγχείρημα.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Σε πολλούς τόπους, με μεταλλευτικό παρελθόν, η δραστηριότητα αυτή δεν ταυτίστηκε απλώς με τις ζωές και την οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών, αλλά καθόρισε την ίδια την Ιστορία, όπως στην αρχαία Μακεδονία, ή στην αρχαία Αθήνα. Στόχος μας είναι αυτό να το αναδείξουμε και να το μετατρέψουμε σε όχημα προβολής και εξωστρέφειας για τις περιοχές μας. Έχουμε μία πλούσια ιστορία, που ακουμπάει επάνω σε πολλές χρονικές στιγμές, στην αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στην Οθωμανική περίοδο, αλλά και στα νεότερα χρόνια. Ιστορία, γύρω από τα μεταλλεία των περιοχών, των ανθρώπων, τους τόπους και τις ιστορίες τους, τις δυσκολίες του επαγγέλματος, το τι προσφέρει ένα μεταλλείο σε μία περιοχή και όλο αυτό έρχεται να γίνει τώρα πια το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, για ενίσχυση της επισκεψιμότητας. Ξεκινάμε εμείς οι οκτώ που υπογράφουμε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας με στόχο να αγκαλιάσει η προσπάθειά μας και άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να φτιάξουμε στο τέλος ένα δυνατό Δίκτυο Πόλεων με μεταλλευτική Ιστορία και όλο αυτό να λειτουργήσει υπέρ της φήμης των περιοχών μας, αλλά και υπέρ των τοπικών κοινωνιών.»
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, σημείωσε: «Ανταποκριθήκαμε με χαρά στην πρωτοβουλία αυτή του φίλου δημάρχου Αριστοτέλη, γιατί κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τον μνημειακό πλούτο και την ιστορία – και έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε – σε μια περιοχή σαν τη δική μας, όπου σήμερα έχουν μείνει λιγότεροι από 10 ζώντες παλιοί μεταλλωρύχοι. Ενώνοντας δυνάμεις, είμαι βέβαιος πως θα πετύχουμε πολύ περισσότερα.»
Ο Δήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ από τη πλευρά του ανέφερε: «Είναι ευχάριστη σύμπτωση το γεγονός ότι σε λίγες μέρες εγκαινιάζουμε μια έκθεση για την ιστορία του μεταλλείου της Βάβδου, που είχε προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν αρχίσει να προετοιμάζεται η σημερινή συνάντηση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί, πόροι που μπορούμε να αντλήσουμε και να δημιουργήσουμε ακόμα έναν πόλο ανάπτυξης για τις περιοχές μας.»
Ο Δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης, πρόσθεσε: «Η Μήλος μας είναι το καλύτερο παράδειγμα ενός τόπου, με πλούσια μεταλλευτική ιστορία και δραστηριότητα που εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη. Με τη σύμπραξη που ξεκινάμε, είμαι βέβαιος πως οι δύο τομείς δραστηριότητας θα συνυπάρξουν ακόμα πιο παραγωγικά.»
Ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος τόνισε: «Οφείλουμε να ξέρουμε καλά την ιστορία για να διαβάζουμε καλύτερα το μέλλον. Και οφείλουμε την ιστορία να την αναδεικνύουμε μαθαίνοντας από αυτήν. Γι` αυτό συμμετέχουμε με χαρά σ` αυτή την πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά πολλές περιοχές της Ελλάδας με παρόμοια χαρακτηριστικά.»
Τη συμβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ιστορική διαδρομή της Θάσου και του Παγγαίου, υπογράμμισαν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δύο Δήμων Γιώργος Κουτσουμάνης και Στέργιος Κεχαγιάς αντίστοιχα.
Ο δε Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Κώστας Γιαζιτζόγλου συμπλήρωσε: «Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία για να αναδειχθεί η συνύπαρξη, η δημιουργική, η θετική, ανάμεσα στην εξόρυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στην κοινωνική ανάπτυξη. Είναι πλούσια χώρα η Ελλάδα, χώρα είναι ευλογημένη και στο έδαφος και κάτω από αυτό με τον ορυκτό πλούτο. Ο κλάδος μας συνεισφέρει περίπου το 3% του ΑΕΠ και έχουμε μία απασχόληση της τάξεως των 70.000 ατόμων, έμμεσα και άμεσα. Αποδεικνύεται δε, πως εφόσον τηρούνται οι κανόνες, δεν υπάρχει ασυμβατότητα ανάμεσα στις εξορύξεις, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Διότι έχουμε την Μήλο, η οποία σφύζει από τουρισμό, έχουμε την περιοχή εδώ στο δήμο Αριστοτέλη, έχουμε το Λαύριο που επανέρχεται σιγά-σιγά τουριστικά. Έχουμε την περιοχή των Δελφών, που είναι ένας τουριστικός προορισμός. Τα γεγονότα το λένε".
Η Σύμβουλος Τουριστικής Πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη Μαρία Πάππα, ενημέρωσε ότι Έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε συμβαλλόμενο μέλος θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το Μνημόνιο Συνεργασίας να εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια και να κατατεθεί στο πρωτοδικείο, με στόχο από τις αρχές του 2026 ο νέος φορέας να αρχίσει τη λειτουργία του.
Στην τελετή παραβρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικοί Σύμβουλοι του Στρατωνίου και άλλων κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζόμενων και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των φιλοξενούμενων στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων και στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ενώ το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα στη Λέσχη Στρατωνίου, τόπο συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα.