Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Συμβασιούχοι στους Δήμος: Περιμένουν τις νέες συμβάσεις και καταβολή των δεδουλευμένων τους

Μικρό καλάθι φαίνεται να κρατούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, που τερμάτισαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έπειτα από έντεκα μέρες για το πακέτο παροχών που έταξε η κυβέρνηση. Από τη μια οι συμβασιούχοι έφτασαν στα άκρα τον αγώνα τους, πνίγοντας τις πόλεις στα σκουπίδια, για να εξασφαλίσουν μία νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα κρατήσουν τη δουλειά τους έως του χρόνου τον Μάρτιο και 2.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ. Από την άλλη όμως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πολλές από τις νέες συμβάσεις να σκοντάψουν και πάλι στο νόμο και οι δήμοι να ζητήσουν τελικά λιγότερο προσωπικό από αυτό που εργαζόταν ως τα τέλη Μαρτίου.

 

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ κάνει λόγο για πάνω από 8.000 συμβασιούχους πανελλαδικά, ενώ η κυβέρνηση τους υπολογίζει σε 6.500 – 7.000, από τους οποίους οι 2.500 αναμένεται να μονιμοποιηθούν και οι υπόλοιποι θα συνάψουν νέες συμβάσεις, που θα έχουν οκτάμηνη διάρκεια, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2018. Παρ’ όλα αυτά το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει ξεκαθαρίσει, πολύ περισσότερο δεν έδωσε εγγυήσεις, με ποιο τρόπο θα πάρουν το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ την ίδια ώρα στον πάγο βρίσκονται τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων.

 

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι νομικοί που εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο θα γίνουν δεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων, νέες συμβάσεις με τα ίδια πρόσωπα, ειδικά αν αυτές ξεπερνούν το 24μηνο, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους συμβασιούχους.

 

Από την άλλη, ο περίφημος διαγωνισμός για την πρόσληψη των 2.500 μονίμων στη καθαριότητα των ΟΤΑ δεν αποκλείεται να προκαλέσει διχασμό στους κόλπους των εργαζομένων, καθώς οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι θα μοριοδοτηθούν, αφού ευνοούνται από τη συγκεκριμένη συγκυρία. “Επί της ουσίας όλοι είναι συμβασιούχοι και όλοι παλεύουν για τη δουλειά τους. Ωστόσο λόγω της μοριοδότησης για το ΑΣΕΠ δεν αποκλείεται να ξεσπάσει πόλεμος ενστάσεων, αφού οι διαφορές στο χρόνο παραμονής τους στους δήμους είναι μικρές” τόνισαν μιλώντας στη “ΜτΚ” συνδικαλιστές σωματείων και συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

 

Ακόμη ένα “αγκάθι” για τους συμβασιούχους αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα κληθούν να τρέξουν την υπογραφή των νέων συμβάσεων από τις 31 Ιουλίου 2017. Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα δημοτικά συμβούλια που θα εγκρίνουν τις συμβάσεις θα εισηγηθούν να μείνει ο ίδιος αριθμός συμβασιούχων, καθώς οι δήμαρχοι έχουν διαμηνύσει ότι θα κρατήσουν προσωπικό που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των δήμων. Αν για παράδειγμα ένας δήμος σε μία τουριστική περιοχή έχει 45 συμβασιούχους, με το νέο καθεστώς μπορεί να κρατήσει μόνο τους 20, καθώς θα υποστηρίξει ότι το χειμώνα δεν θα τους χρειαστεί και επιπλέον δεν θα μπορέσει να τους πληρώσει.

 

Σε αναμονή για τις νέες συμβάσεις και δεδουλευμένα

 

Στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί και ψηφίστηκε από τη Βουλή βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

 

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους. Επίσης οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

 

Στο εξής, αυτά που περιμένουν οι συμβασιούχοι είναι να εφαρμόσουν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια τη ρύθμιση Σκουρλέτη και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Ειδικότερα, πρώτο μέλημα είναι να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον υπολογίζουν ότι ώς τα μέσα της εβδομάδας θα σταλούν οι καταστάσεις μισθοδοσίας τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ). Στο μεταξύ όμως αναμένεται, ως προς αυτό, η απόφαση του κλιμακίου του πρώτου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το δεύτερο που περιμένουν είναι η υπογραφή των νέων συμβάσεων των ήδη εργαζόμενων συμβασιούχων έως 31-3-2017.

 

Επίσης οι συμβασιούχοι αναμένουν τα δημοτικά συμβούλια, έως τις 31 Ιουλίου που θέτει ως προθεσμία η ρύθμιση Σκουρλέτη για επικαιροποίηση των οργανογραμμάτων τους, να λάβουν αποφάσεις για αριθμό μόνιμων προσλήψεων ίσο με αυτό των σημερινών συμβασιούχων.

Πηγή: makthes.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα