Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη για τον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα

Φόβους για την ύπαρξη κινδύνων για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την απόθεση και διακίνηση επικίνδυνων εξορυκτικών αποβλήτων στον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος της Χαλκιδικής εκφράζουν κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελληνικός Χρυσός. 

Η προσωρινή διαταγή εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής στις 12 Ιουλίου με την αίτηση να απορρίπτεται όσον αφορά το προσωρινά εκτελεστό του αιτήματος αλλά ορίστηκε δικάσιμος στις 4 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί η ουσία της αίτησης.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Ιερισσού κατά της εξόρυξης χρυσού «Το επίδικο ζήτημα αφορά: α) στην απόθεση επικινδύνων εξορυκτικών αποβλήτων στον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στη θέση Κοκινόλακκα της περιοχής Μαντέμ Λάκκος Χαλκιδικής (ΧΥΤΕΑ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ) και β) στη διακίνηση επικίνδυνων εξορυκτικών αποβλήτων από την Ολυμπιάδα προς το Στρατώνι στην ίδια ως άνω περιοχή».

 Το αίτημά των κατοίκων για λήψη ασφαλιστικών μέτρων σχετίζεται με την ύπαρξη σημαντικών κινδύνων για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον εξ αιτίας τόσο της απόθεσης όσο και της διακίνησης των ως άνω αποβλήτων που διενεργούνται παρανόμως από την αντίδικο εταιρία.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον ΧΥΤΕΑ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΚΑ, τονίστηκε ότι είναι σε φάση κατασκευής και χωρίς να έχει λάβει άδεια λειτουργίας δέχεται, παρανόμως, επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κατασκευής του έχουν επέλθει διαφοροποιήσεις που καθιστούν το έργο επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τέτοιες είναι, μεταξύ των άλλων, α) η απουσία του συμπυκνωμένου στρώματος αργίλου πάχους 0,6m και εφαρμογή διαφορετικού συστήματος στεγάνωσης, β) η μη λιθογόμωση της στοάς στο +173m και εφαρμογή διαφορετικής μεθόδου και γ) η κατασκευή του κατάντη φράγματος χωρίς ενσωμάτωση πυρήνα από αδιαπέραστο υλικό.

Η αίτηση αυτή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονιστικού, επέφερε σημαντική αναταραχή στους κόλπους της εταιρίας, ενώ σε μία επίδειξη δυνάμεώς της εκπροσωπήθηκε ενώπιον του Πρωτοδίκη Χαλκιδικής από τέσσερις συνηγόρους υπεράσπισης, δύο εξ αυτών σε συμβουλευτικό ρόλο.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα