Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Σε καλό κλίμα η συνάντηση για την πράσινη ελιά

 Με την συμμετοχή εμπόρων που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ποτίδαιας η προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους Προέδρων των 14 Συνεταιρισμών.


Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλό και τέθηκαν θέματα που απασχολούν αμφότερους. Οι πρόεδροι αναφέρθηκαν στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ελαιοκαλλιεργητές, με την επισήμανση να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και οδηγήσουν τους αγρότες να μην παράγουν εμπορεύσιμες και ποιοτικές ποσότητες ελιάς.


Οι έμποροι από την πλευρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για την ποιότητα, η οποία καθορίζει και την εμπορικότητα της ελιάς και επέκριναν την στάση ορισμένων παραγωγών να παραδίδουν το προϊόν τους χωρίς τιμή, γεγονός που οδήγησε στην χαμηλή τιμή την περσινή χρονιά.

Οι παρευρισκόμενοι έμποροι διαβεβαίωσαν στους παραγωγούς ότι το περσινό φαινόμενο τιμών δεν θα επαναληφθεί και φέτος θα είναι σαφώς καλύτερες.
Οι εκπρόσωποι των 14 Συνεταιρισμών ανέφεραν: "Θεωρούμε ότι η συνάντηση μόνο θετικά στοιχεία έχει να αναδείξει και γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρεθούν λύσεις κοινά αποδεκτές, οι οποίες από ότι φαίνεται μερίδα εμπόρων απαξιεί και αγνόησε το κάλεσμά μας.
Ευχαριστούμε όλους πουπαρευρέθηκαν στην συνάντηση για την άψογή στάση τους που βοήθησε να πραγματοποιηθεί ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου".

 

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλη Μισαηλίδη, οι ελαιοπαραγωγοί έθεσαν επί τάπητος προβλήματα που χρονίζουν και τους ταλαιπωρούν και πέραν της τιμής. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν να «κλειδώσει» στα πέντε λεπτά η διακύμανση της τιμής ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία της βρώσιμης ελιάς (πέρυσι η πρώτη πληρώθηκε 80 λεπτά και η δεύτερη 70 λεπτά) και να επισπευστεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελαιοπαραγωγών για το προϊόν που δίνουν. Επιπλέον, γνωστοποιείται ο τιμοκατάλογος αγοράς του προϊόντος από τους εμπόρους στην έναρξη της περιόδου συγκομιδής. Με τους εμπόρους να ζητούν να υπολογιστεί με ακρίβεια η παραγωγή βρώσιμης ελιάς νομού Χαλκιδικής, οι ελαιοπαραγωγοί ζήτησαν από την πλευρά τους να γνωστοποιηθεί η δυνατότητα απορρόφησης που έχουν.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων που συμμετείχαν στη συνάντηση, έριξαν στο τραπέζι το ζήτημα του παρεμπορίου και την τακτική μικρής μερίδας παραγωγών που δεν χρησιμοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας, ενώ κάλεσαν τους αγρότες να «ψηφίζουν» ποιότητα, ώστε να επωφελούνται τα μέγιστρα αμφότερες οι πλευρές. Τονίζεται ότι στη συνάντηση παραυρέθηκαν με αλφαβητική σειρά οι: DEAS Α.Ε (ΔΕΑΣ Π.), INTERCOMM FOODS S.A.(ΤΣΑΓΚΟΥΛΗΣ Σ.), KONSTANTOPOULOS S.A. «OLYMP» (ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Π.), LADAS FOODS, OLIVELLAS Α.Ε. (ΚΑΡΑΒΑΝΑ Μ.), SITHONIA OLIVES S.A (ΑΝΕΓΡΟΝΟΣ Φ.), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ (ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.)


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα