Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για τους Δήμους

Επί ξήρου ακμής βρίσκονται 6.100 προσωρινοί συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων.

 

 Στις 31 Μαρτίου -δηλαδή σε 2 ημέρες από σήμερα-  λήγουν οι 8μηνες συμβάσεις τους. 

 

Συνεπώς, με βάση τα έως τώρα δεδομένα,  από 1η Απρίλη απολύονται, εκτός από εκείνους οι οποίοι θα πετύχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα των δήμων.

 

Αυτοί θα συνεχίσουν να εργάζονται με συμβάσεις –όμως- αορίστου χρόνου.

 

Οι υπόλοιποι, δηλαδή εκείνοι που δεν θα πετύχουν στον εν λόγω διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα βρεθούν χωρίς δουλειά, εκτός  εάν οι δήμοι στους οποίους εργάζονται τους επαναπροσλάβουν ως εποχικούς.

 

Οι εκπρόσωποι πάντως των προσωρινών συμβασιούχων, οι οποίοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κο. Κώστα Πουλάκη, ζητούν την μετατροπή όλων των συμβάσεων τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. 

 

Από τη μεριά της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει προτείνει την 6μηνη παράταση της απασχόλησης των 6100 περίπου συμβασιούχων.

 

Πιο αναλυτικά, τρία είναι τα σενάρια που ‘’παίζουν’’  για τους συμβασιούχους :

 

1)      Το πρώτο σενάριο (που ΄ναι και το πιθανότερο) προβλέπει απόλυση όλων (δηλαδή και των 6100 περίπου) των προσωρινών συμβασιούχων (σ.σ. συμβασιούχων ορισμένου χρόνου)  από 1η Απριλίου.

 

Όσοι πετύχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα επαναπροσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 

Τα προσωρινά αποτελέσματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν έως την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 71.000. Οι προσωρινά επιτυχόντες μπορούν να πιάσουν άμεσα δουλειά από την επόμενη εβδομάδα.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν στο Capital.gr πως ένα ‘’μεγάλο μέρος’’των σημερινών συμβασιούχων ορισμένου χρόνου θα είναι μεταξύ των επιτυχόντων.

 

Όσοι δεν πετύχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ , θα μπορούσαν θεωρητικά  να απασχοληθούν ως εποχικοί. Αυτό,όμως,είναι απόφαση των δήμων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

2)      Το δεύτερο σενάριο (που’ναι και το λιγότερο πιθανό) προβλέπει εξάμηνη (ή τετράμηνη)  παράταση των συμβάσεων των 6100 προσωρινών συμβασιούχων.

 

Αυτό έχει προτείνει η ΚΕΔΕ. Ωστόσο,κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως είτε δεν θα πιάσουν άμεσα δουλειά οι προσωρινοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες θέσεις,είτε θα εργάζονται παράλληλα οι σημερινοί συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου μαζί με τους προσωρινούς επιτυχόντες για τις μόνιμες θέσεις.

 

Αυτό θα σήμαινε πως το Δημόσιο θα επιβαρυνόταν για το επόμενο 6μηνο  με διπλό μισθολογικό κόστος,τόσο για τους προσωρινούς συμβασιούχους, όσο και για τους προσωρινούς επιτυχόντες –οιωνεί μόνιμους-  εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων.

 

3)      Το τρίτο (και σχεδόν απίθανο) σενάριο προβλέπει μετατροπή όλων (δηλ. και των 6100) των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

 

Αυτό υποστηρίζουν οι ίδιοι οι προσωρινοί συμβασιούχοι. Ωστόσο,κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται ούτε από την κυβέρνηση,ούτε από την ΚΕΔΕ. Επίσης, υπάρχουν συνταγματικά και άλλα νομικά εμπόδια.

πηγή:.capital.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα