Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Γιάννης Τζίτζιος: Εργαζόμαστε για να αναβαθμίσουμε το Δήμο Σιθωνίας

Τα σημαντικά έργα του Δήμου Σιθωνίας που βρίσκονται εν εξελίξει παρουσίασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Θέμα της Χαλκιδικής" ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, ενώ σχολιάζει μεταξύ άλλων και τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. 

 

- Κύριε Δήμαρχε την περίοδο αυτή βρίσκονται στο Δήμο σας έργα σε εξέλιξη. Ποια είναι αυτά;

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά κύριο μέλημα των προσπαθειών μας στη διοίκηση του Δήμου Σιθωνίας ήταν να επαναπροσδιορίσαμε την περιοχή μας και να προσφέρουμε σήμερα στους δημότες και τους επισκέπτες της υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον, που διασφαλίζει την ποιότητα της ζωής τους. Σε έναν μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει.

 

Την περίοδο αυτή εργαζόμαστε για την κατασκευή του νέου λιμανιού του Ν. Μαρμαρά, το οποίο βρίσκεται σε φάση ένταξης. Η κατασκευή του λιμανιού στο Ν. Μαρμαρά είναι ένα πολυσήμαντο έργο ανάπτυξης προς όφελος των δημοτών και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υπαίθρου της γεωτεχνικής έρευνας, οι οποίες διεξήχθησαν στο λιμάνι του Ν.Μαρμαρά και προχωράμε για τα περεταίρω βήματα σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αναπλάσεις των οικισμών του Δήμου μας και καταφέραμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα τους στοχεύοντας στην αναβάθμιση των  όρων διαβίωσης των κατοίκων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση της τοπικής αγοράς, στην προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών, μορφολογικών και αισθητικών στοιχείων και χαρακτηριστικών της και στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών. Την περίοδο αυτή συνεχίζονται ή πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης στο Ν. Μαρμαρά, στον Τορώνη, στο Πόρτο Κουφό, στη Βουρβουρού και στο Μεταγγίτσι.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκε το Γυμναστήριο Συκιάς. Το έργο δημοπρατήθηκε, ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπογράφηκε η σύμβαση, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και μετά σταμάτησε η χρηματοδότηση των έργων. Οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν, γιατί τα έργα έχουν σταματήσει και αναμένουν με αγωνία την ολοκλήρωσή τους. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από το κράτος ώστε να συνεχιστούν.

 

2.Έχετε πετύχει στο μεταξύ, την ένταξη ενός μεγάλο έργου για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού στο Δήμο σας.

Πράγματι, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» εντάχθηκε η «Προμήθεια εξοπλισμού βελτίωσης δικτύου Δ.Δ. Νικήτης, Αγ. Νικολάου και Ν. Μαρμαρά Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής» με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το έργο αυτό είναι σήμερα σε φάση δημοπράτησης.

 

Είναι ένα σημαντικό έργο για το Δήμο Σιθωνίας, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα μπορέσουμε να παρέχουμε στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας ποιοτικό νερό! Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί υλοποιούνται οι στόχοι μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

 

Το έργο αφορά στην προμήθεια και στη θέση σε λειτουργία επτά συνολικά υπερσύγχρονων μονάδων φίλτρανσης νερού με σκοπό την επεξεργασία του νερού των γεωτρήσεων στις Δημοτικές Κοινότητες Νικήτης, Αγίου Νικολάου και Νέου Μαρμαρά.

 

Ήδη λειτουργούν, από την προηγούμενη δημοτική περίοδο ανάλογες υπερσύγχρονες μονάδες στη Συκιά, στη Σάρτη, στο Καλαμίτσι, στην Τορώνη, στην Τριστινίκα και στο Νιπόταμο του Αγ.Νικολάου, έργα μέσω ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ.

 

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο στη Σιθωνία είναι πολλά και επίσης το πρόβλημα του φαναριού της Νικήτης αποτελεί «βραχνά» για την περιοχή. Έχουμε κάποιες εξελίξεις;

 

Ένα μεγάλο πρόβλημα που χρήζει επίλυσης είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο φανάρι της Νικήτης. Βέβαια το ζήτημα είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, ο Δήμος Σιθωνίας έχει εκπονήσει νέα κυκλοφοριακή μελέτη στη Νικήτη που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος του φαναριού. Εφόσον υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και μας παραχωρηθεί η αρμοδιότητα, υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την κατασκευή του έργου 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Το υπόλοιπο οδικό δίκτυο σαφώς έχει προβλήματα, αλλά δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου Σιθωνίας. Παρά ταύτα συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις για τη βελτίωση και αναβάθμισή τους.

 

Θα θέλαμε ένα σχόλιο αναφορικά με την νέα πρόταση της Κυβέρνησης για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση και για την απλή αναλογική.

Έχω τονίσει επανειλημμένα και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ότι είναι ώριμο πλέον το αίτημα στην κατεύθυνση μιας νέας αποκεντρωμένης διοικητικής δομής, απολύτως αναγκαίας στις σημερινές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι απαιτείται επειγόντως μια επανατοποθέτηση της διοικητικής δομής το κράτους, ώστε να μπορέσει να είναι περισσότερο αποτελεσματική και χρήσιμη η διαχείριση των τοπικών ζητημάτων προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες των αγκυλώσεων στη λειτουργία των ΟΤΑ. Υπάρχει εμφανής αδυναμία ανάληψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και αναποτελεσματικότητας στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιορίζεται στο να διεκπεραιώνει προγράμματα του κεντρικού κράτους.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει ευρύτερο ρόλο και αρμοδιότητες, καθώς είναι ο πλησιέστερος θεσμός προς τον πολίτη, και παράλληλα με τις αρμοδιότητες να δοθούν και οι αντίστοιχοι πόροι. Όσον αφορά την απλή αναλογική θεωρώ ότι αν εφαρμοστεί δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία χρειάζεται ισχυρές πλειοψηφίες. Είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν δεκάδες προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων. Αν δεν αλλάξει ο νομοθέτης την ημερομηνία εκλογών, σε περίπου 1 χρόνο θα έχουμε δημοτικές εκλογές.

 

Έχετε αποφασίσει αν θα είστε και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος μιας και ακούγονται φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητα σας στις Βουλευτικές εκλογές

Αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχουν στο Δήμο μας πολλά ανοιχτά μέτωπα με έργα σε εξέλιξη, με έργα που πρέπει να ενταχθούν και έργα που προγραμματίζουμε. Εγώ και οι συνεργάτες μου στο Δημοτικό Συμβούλιο εργαζόμαστε για να πετύχουμε το καλύτερο για τον δημότη του Δήμου Σιθωνίας.

Θεωρώ πως είναι ακόμα νωρίς για μένα να συζητώ, τι θα γίνει σε έναν χρόνο, δεδομένου ότι υπάρχουν θέματα ανοιχτά, επίκεινται αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και στη διοικητική δομή του κράτους, οι απαιτήσεις και τα δεδομένα καθημερινά αλλάζουν. Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, θα κρίνουμε τις συνθήκες, θα ακούσουμε στους συμπολίτες μας και θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματά μας. Σήμερα όμως προτεραιότητα έχει ο Δήμος Σιθωνίας.

 φωτο: sithonia.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα