Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η λειψυδρία στη Χαλκιδική και το φράγμα του Χαβρία που περιμένει...

Τα φαινόμενα λειψυδρίας στη Χαλκιδική είναι γνωστά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και όσο πλησιάζει η τουριστική περίοδος ο εφιάλτης της έλλειψης υδάτινων πόρων για τους δήμους της νότιας Χαλκιδικής μεγαλώνει.

 

Ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης μιλώντας στον Alpha 96,5, ανέφερε ότι  δήμος Κασσάνδρας έχει δύο προβλήματα: τη συντήρηση των δικτύων και το πολύ μεγαλύτερο που θα αντιμετωπίσει όλη η Χαλκιδική τα επόμενα χρόνια, που είναι η επάρκεια της ποσότητας του νερού,  τονίζοντας  την ανάγκη κατασκευής του φράγματος του Χαβρία.

 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, είχε προηγηθεί στα μέσα Μάρτη μια συνάντηση μεταξύ των δημάρχων της Χαλκιδικής και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  της οποίας σκοπός ήταν «να μπορέσουμε να κάνουμε μία συζήτηση για το πώς και τι λύσεις υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα»

 

«Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ανάγκη της κατασκευής του φράγματος του Χαβρία. Ο Χαβρίας είναι ένας ποταμός που υπάρχει στις αρχές του δεύτερου ποδιού και υπάρχει έτοιμη μια  μελέτη κατασκευής του φράγματος σύμφωνα με την οποία το 70% της ποσότητας που θα παραχθεί από το φράγμα θα χρησιμοποιείται για την ύδρευση της Κασσάνδρας. 70 % για την ύδρευση και 30% για την άρδευση» εξήγησε ο δήμαρχος  χαρακτηρίζοντας το έργο πολύ σημαντικό καθώς ο αγροτικός κόσμος της Χαλκιδικής την έχει ανάγκη.

 

Η απόφαση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου. Ειδικότερα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ακολουθήσει εκ νέου μια συνάντηση με το υπουργείο για να αποφασιστεί η εξέλιξη των πραγμάτων. «Τέτοιας κλίμακας έργα δεν γίνονται σε έναν μήνα» επισήμανε ο κος Κυρίτσης.

 

«Ο δήμος της Κασσάνδρας που έχει δεκάδες γεωτρήσεις  δεκάδες αντλιοστάσια δεν διαθέτει έναν μηχανολόγο μηχανικό ή ηλεκτρολόγο μηχανικό διότι στο διηνεκές η δημόσια διοίκηση  δεν άφησε ποτέ την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει τον προγραμματισμό της. Δεν μπορεί οι ανάγκες σε τεχνικό προσωπικό σε κάθε δήμο να εξαρτώνται από τις βουλές του εκάστοτε υπουργού. Οι δήμοι της Χαλκιδικής προσπαθούν από το χειμώνα να συντηρήσουν , να αναβαθμίσουν τα δίκτυα τους. Όλοι καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες» κατέληξε ο δήμαρχος Κασσάνδρας , Βασίλης Κυρίτσης.

Ι. Γιώργος : «Κακώς που δεν εκλήθη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη συνάντηση για το φράγμα του Χαβρία. Είμαστε πολύ προχωρημένοι στη μελέτη του έργου»

 

Αναφορικά με το έργο κατασκευής φράγματος στον ποταμό Χαβρία, μίλησε στον Alpha 96.5 ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. «Κακώς που δεν εκλήθη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας|» , στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δημάρχων Χαλκιδικής και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στα μέσα Μαρτίου 2018 . «Καλό θα ήταν την επόμενη φορά ο υπουργός να μας συμπεριλάβει στα σχέδιά του. Θα προσφέρουμε με την εμπειρία στην αυτοδιοίκηση» σημείωσε αρχικά ο κος Γιώργος

 

Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας στη Χαλκιδική και την κατασκευή του φράγματος Χαβρία ο κος Γιώργος τόνισε πως «είναι ένα έργο ζωής για όλη τη Χαλκιδική γιατί πάνω εκεί έχουμε στηρίξει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια υδροδότησης της περιοχής. Συνεπώς λύνουμε το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας και εκτός αυτού επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό και οι αγρότες καθώς το 30% περίπου θα πάει προς άρδευση. Είμαστε πολύ προχωρημένοι όσων αφορά την μελέτη του συγκεκριμένου έργου, είναι αρκετά υψηλό το κόστος του, πάνω από 200 εκατομμύρια και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι αδύνατον να μπει» σημείωσε ο κος Γιώργος.

 

Από εκεί και πέρα, όπως συνέχισε ο ίδιος αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο ένταξής του έργου στα προγράμματα ΕΣΠΑ «γιατί είναι υψηλού κόστους». Εκείνο που απέμεινε είπε ο κος Γιώργος είναι «να το δούμε μέσω μιας διαδικασίας ΣΔΙΤ. Αυτό πρότεινε λίγο ή πολύ ο κος Πιτσιόρλας στη συνάντηση με τους δημάρχους» συμπλήρωσε ο ίδιος. 

 

 

Δημιουργία Μονάδων Αφαλάτωσης

Επιπλέον αναφορικά με τη δημιουργία  μονάδων  αφαλάτωσης σε Προποντίδα  και Κασσάνδρα ο κος Γιώργος τόνισε πως «αυτό είναι ένα δεύτερο κομμάτι που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου. Αυτά κοστίζουν 20 εκατομμύρια το κάθε έργο και μπορούν να μπουν στο ΠΔΕ. Ακόμη και αν γίνει το έργο του Χαβρία , το έργο της αφαλάτωσης δεν θα πάει χαμένο, γιατί στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας αν περιμένουμε το μεγάλο έργο. Καλά θα κάνουμε να σκεφτούμε και να προετοιμαστούμε για αυτό γιατί γύρω στο 2025 πιθανό να έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα» υπερτόνισε ο αντιπεριφερειάρχης εκτιμώντας πως από την αρχή του έργου μέσα σε 18 μήνες οι Χαλκιδικιώτες θα απολαμβάνουν τα αποτελέσματα των μονάδων αυτών «αν ανοίξουν οι πόρτες του υπουργείου»

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα