Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Τ.Ε. Χαλκιδικής του ΚΚΕ για τις πλημμύρες στη Χαλκιδική

"Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Χαλκιδικής βρέθηκαν εκτεθειμένοι και αβοήθητοι λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων. Η δυνατή βροχόπτωση, που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα χωριά στους Δήμους Σιθωνίας (Νικήτη, Σάρτη, Όρμος Παναγίας) και Κασσάνδρας, την Ιερισσό κ.α., είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

 

Υπήρξαν πάνω από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια, καταστήματα και υπόγεια στην Κασσάνδρα, 60 στη Νικήτη, 25 στην Ιερισσό. Τα οδικά δίκτυα σε μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής με αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι πραγματικά επικίνδυνα, από τους βράχους και τα δέντρα που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των διερχομένων. Επίσης στη Νικήτη παρασύρθηκε Ι.Χ. με 2 ανθρώπους, καταλήγοντας στην θάλασσα, όπου ευτυχώς διασώθηκαν χωρίς τραυματισμούς.

 

Τα φαινόμενα αυτά προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, σε συνδυασμό με τα μπαζωμένα ρέματα από τους χείμαρρους. Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Π.Ε. Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες καθώς και πέρσι υπήρχαν καταστροφές από πλημύρες στο Δήμο Σιθωνίας, κυρίως στην περιοχή της Τριστινίκας, του Πόρτο Κουφό, του Ν. Μαρμαρά, της Τορώνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής.

 

Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές αυτές, είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης. 

 

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΑΖΑ-ΑΝΕΛ και των Περιφερειακών - Δημοτικών Αρχών. Η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος. Για αυτό και είναι προκλητικό να επικαλούνται φυσικά φαινόμενα και θεομηνίες όλοι αυτοί που δεν προχωράνε στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να γίνονται καταστροφές συνέχεια, στην πρώτη δυνατή νεροποντή.

 

Οι καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν τον άναρχο αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναδεικνύουν τελικά την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο, που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η ανάπτυξη, την οποία διαφημίζουν στον λαό της περιοχής δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου και των μεγάλων τουριστικών μονάδων. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού.

 

Πιο συγκεκριμένα:

Να γίνει καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολό τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.

Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές.

Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων

Τώρα χρειάζεται τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις για την λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα