Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αγώνας για την τιμή της πράσινης ελιάς

Συνάντηση με τους εμπόρους είχαν οι ελαιοπαραγωγοί ενόψει της συγκομιδής της πράσινης ελιάς.  Στη συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη και ήταν διερευνητική, συμμετείχαν πολλοί παραγωγοί που εκπροσωπούσαν τους 14 αγροτικούς συνεταιρισμούς, από τη Ν.Τρίγλια, τα Σήμαντρα και τα Φλογητά μέχρι τις Καλύβες και την Ορμύλια.

 

Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, καθώς η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό πάνω από 50%, όπως κατέγραψε και παρουσίασε από αρχές Αυγούστου το halkidikinews.gr.

 

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τιμή της ελιάς και για το φετινό τους εισόδημα, το τοποίο φαίνεται ότι θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.

 

Από την πλευρά τους οι έμποροι ανέφεραν ότι προτίθενται να  προτείνουν καλύτερη τιμή για τη φετινή ελιά, σε σχέση με πέρυσι, αν και η παραγωγή θα είναι μειωμένη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλη Μισαηλίδη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "οι έμποροι ανέλαβαν τη δέσμευση ότι θα ανακοινώσουν τις τιμές στις αμέσως επόμενες ημέρες και εξέφρασαν την πάγια θέση και επιθυμία τους για αγορά προϊόντος διαλογισμένου και ποιοτικού".

 

"Αναμένουμε (η τιμή) να είναι αυξημένη σε ποσοστό 30%- 40%, έναντι του 2017, οπότε και διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ/κιλό η πρώτη κατηγορία" σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί δεν είναι αχάριστοι, αλλά "με το κόστος της παραγωγής να υπερβαίνει και τα 70 λεπτά/κιλό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλλιεργούμε σε χαμηλές τιμές. Μπορεί φέτος να προοιωνίζεται ότι θα πάρουμε καλές τιμές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κάτι στη συγκεκριμένη περίοδο, αφού η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και το πιο πιθανόν είναι ότι το εισόδημά μας θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με πέρυσι" είπε ο κ. Μισαηλίδης. 

 

Σήμερα ωστόσο δόθηκε γραμμή στους ελαιοπαραγωγούς να σταματήσουν τη συγκομιδή, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι η τιμή της πρώτης κατηγορίας δεν θα ξεπεράσει το 1,20 ευρώ (διαλογισμένες). Όμως την τιμή αυτή, φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν να την ανακοινώσουν οι έμποροι, ώστε να ξεκινήσουν οι περισσότεροι παραγωγοί να μαζεύουν! 

 

Πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί νομού Χαλκιδικής κατάφεραν να πουλήσουν στους εμπόρους βρώσιμη ελιά στην τιμή του 1 ευρώ/κιλό, έναντι των 80 λεπτών/κιλό πρόπερσι, ενώ τονίζεται ότι από το σύνολο της παραγωγής, ποσότητες 80.000-90.000 τόνων διατέθηκαν ως επιτραπέζια και οι υπόλοιπες 30.000-40.000 τόνοι για ελαιοποίηση.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα