Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στη Χαλκιδική -ΦΩΤΟ-

Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ.κ. Δημήτριος βρέθηκε σήμερα στην ενορία του Αγίου Νικολάου για να παρακολουθήσει την Κυριακάτικη Θ. Λειτουργία, ενώ μοίρασε την ευλογία του στους πιστούς.

Μικροί και μεγάλοι μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας περίμεναν να χαιρετίσουν και να πάρουν την ευλογία του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική. Πρόσχαρος και δεκτικός ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με όλους. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έρχεται συχνά στη Χαλκιδική, καθώς η καταγωγή του είναι από τον ορεινό Βάβδο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τις μέρες αυτές φιλοξενήθηκε για ολιγοήμερες διακοπές από τον αδερφό του, πανεπιστημιακό και τ. Ευρωβουλευτή, Αντώνη Τρακατέλλη, στη Βουρβουρού. 

Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1946. Το 1950 απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών με βαθμό άριστα, κάτοχος μεταπτυχιακού και Διδακτορικού. Το 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1964 Πρεσβύτερος.

Το 1967 εξελέγη και χειροτονήθηκε Τιτουλάριος Επίσκοπος Βρεσθένης, υπεύθυνος για τα προγράμματα επιμόρφωσης του Ιερού Κλήρου. Το 1968 εξελέγη Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος, θέση την οποία αρνήθηκε για λόγους κανονικής τάξης (ειδικότερα λόγω του ελέγχου της Εκκλησίας από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών με Αριστίνδην Σύνοδο-αντικανονική). Το 1972 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το 1977 του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991 ανυψώθηκε σε Τιτουλάριος Μητροπολίτης Βρεσθένης.

Το 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στην οποία είχε διακονήσει για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια.

Στις 26 Νοεμβρίου 2015 κατόπιν αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανυψώθηκε σε Γεροντική Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εφεξής τιτλοφορείται: «Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα