Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αμφισβητεί την τήρηση της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός το ΥΠΕΝ

Στην διαιτησία πρόκειται να προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την σύμβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. 

 Η εταιρεία έχει ενημερωθεί για την πρόθεση του Υπουργείου από τον Υπουργό Γ. Σταθάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του  διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold, Paul Wright πριν από λίγες μέρες στο ΥΠΕΝ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του stokokkino.gr, η προσφυγή στην Διαιτησία από το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει ως θέμα την παραβίαση της σύμβασης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο με σημαντικότερο επίδικο την μεταλλουργία και την μέθοδο flash smelting.

 

Με απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη έχει εξάλλου ήδη απορριφθεί η τεχνική μελέτη για τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting αλλά και η αίτηση θεραπείας που υπέβαλε η εταιρία στη συνέχεια ενώ πριν λίγες μέρες η εταιρεία παραδέχτηκε ότι έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της απόφασης.

 

Η μεταλλουργία αφορά την δυνατότητα της εταιρείας να παράγει καθαρά μέταλλα και να φορολογείται τηρώντας τον βασικό όρο για τον οποίο της δόθηκε η άδεια. Στην επιστροφή της τεχνικής μελέτης για την μεταλλουργία οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εντοπίσει πλήθος ανακριβειών που έχουν να κάνουν τόσο με την διαδικασία του flash smelting για το οποίο η εταιρεία ισχυριζόταν ανεπιτυχώς ότι είναι εφαρμόσιμη και την υποσχόμενη από την εταιρεία παραγωγή καθαρού μετάλλου όσο και με  την αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων (πολλών από αυτών τοξικών) που θα παράγονται.

 

Από το σκεπτικό της απόφασης της Διαιτησίας προκύπτουν δύο δυνατότητες για το Δημόσιο, να ακυρώσει την σύμβαση χωρίς την υποχρέωση να πληρώνει ρήτρες, ή να προχωρήσει σε ριζική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της. 

 

Σύμφωνα, επίσης, με πηγές από το Υπουργείου, η Διαιτησία δεν είναι υποχρεωμένη να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή της εταιρείας για την οποία δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος. 

Πηγή: www.stokokkino.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα