Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Πολύγυρος: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Γιορτάστηκε την Κυριακή στον Πολύγυρο η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της  Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, Ζαφειρούλα Μυλωνά.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα και Απόστολος Πάνας, ο αντιπεριφεριάρχης Γιάννης Γιώργος, ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρ. Βορδός και άλλοι επίσημοι.

"Η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης κι η παγκόσμια αναγνώριση των θηριωδιών αποτελεί διαρκές καθήκον μας. Αντίστοιχη υποχρέωση μας η ανάδειξη της προσφυγικής ιστορίας και πολιτισμού της Χαλκιδικής¨ανέφερε η κ. Μάλαμα.


"Σήμερα τιμούμε τη μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Μια γενοκτονία για την οποία πληρώσαμε βαρύ «φόρο» αίματος. Με σεβασμό υποκλινόμαστε στη θυσία τους, το οφείλουμε στη μνήμη των προγόνων μας!"¨σημείωσε ο κ. Πάνας.

Ο αντιπεριφεριάρχης, Γιάννης Γιώργος ανέφερε:

"Οι διαμορφωθείσες συνθήκες εκείνο το καλοκαίρι του 1922, δεν τους επέτρεψαν να μείνουν στις πατρογονικές τους εστίες. Αντιθέτως, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος ο Μικρασιατικός Ελληνισμός μετά την μεγάλη καταστροφή του Αυγούστου, αναζήτησε αγάπη και θαλπωρή στη μητέρα πατρίδα. Οι Χαλκιδικιώτες παρά την δικιά τους κακομοιριά (μόλις μια δεκαετία από την απελευθέρωσή τους) άνοιξαν την αγκαλιά τους κι έγιναν ένα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που πλημμύρισαν τις ακτές της Χαλκιδικής. Σήμερα περήφανοι για τον τόπο μας, ντόπιοι και πρόσφυγες τιμήσαμε για άλλη μια φορά τους πεσόντες κατά την Μικρασιατική καταστροφή, κρατώντας άσβεστη την ιστορική μνήμη προς τιμή των προγόνων μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!"

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα