Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κ Κόσμος

Εκατόμβες νεκρών στο Χαλέπι που κερδίζει ο Άσαντ

Ο στρατός του Άσαντ και οι σύμμαχοί του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπίου, μετά την εκδίωξη των ανταρτών, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή της Δαμασκού.

 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε χθες έκκληση μέσω email στις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τη ζωή των αμάχων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες στο Χαλέπι εις βάρος αμάχων, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, τουλάχιστον 82 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες ώρες.

 

Φωτογραφίες που ανέβασε στο twitter ο ανταποκριτής των Financial Times, LA Times και του Buzzfeed δείχνουν άνδρες νεαρής ηλικίας στοιχισμένους και περικυκλωμένους από στρατιώτες του καθεστώτος, οι οποίες ενισχύουν τις καταγγελίες για βασανιστήρια μετά από εξαφανίσεις εκατοντάδων ανδρών και παιδιών.

Τη Δευτέρα η άμυνα των ανταρτών κατέρρευσε, επιτρέποντας στον καθεστωτικό στρατό την ανακατάληψη της πόλης, την ώρα που οι αντάρτες περιορίστηκαν στις περιοχές δυτικά του ποταμού που βρίσκεται στην πόλη.

 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι το Χαλέπι βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του Άσαντ και των Ρώσων, Ιρανών και Σιιτών συμμάχων του, θα πρόκειται για μια νίκη «κλειδί» για το καθεστώς της Συρίας, μετά από έξι χρόνια εμφυλίου.

Η ήττα των ανταρτών, στον αντίποδα, θα σηματοδοτήσει την απουσία της στρατιωτικής τους παρουσίας στις κύριες πόλεις της χώρας. Προς το παρόν κατέχουν επαρχίες στα δυτικά του Χαλεπίου, στο Ιντλίμπ και στη βορειοδυτική Συρία.

 

Οι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών στο ανατολικό Χαλέπι ήταν σφοδροί και οι καθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον τον έλεγχο του 98% των εδαφών του, καθώς και ότι οι μάχες έχουν σταματήσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για αποχώρηση των ανταρτών, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν στήσει νέο πεδίο μάχης στις όχθες του ποταμού.

Η εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους γίνεται χωρίς διάδρομο ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες μέρες πάνω από 20.000 από τους συνολικά 250.000 κατοίκους εγκατέλειψαν αβοήθητοι το ανατολικό Χαλέπι. Όσοι έφυγαν χθες άρον – άρον ήρθαν αντιμέτωποι και με ισχυρές βροχές.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα