Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Το μέλωμα του Χριστού στην Αρναία -ΦΩΤΟ-

Μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα και με τους ήχους της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας Αρναίας, αναβίωσε το έθιμο του μελώματος του Χριστού!

 

Την "Κ’στόπτα" ή του «Χριστού την πίτα» έκοψε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ Θεόκλητος  την παραμονή των Χριστουγέννων παρουσία κατοίκων και επισκεπτών της Αρναίας που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, οι σύμβουλοι της Περιφέρειας, Στέλιος Βαλιάνος και Κατερίνα Ζωγράφου, ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Αργύρης Τσακνής, ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας και άλλοι επίσημοι. 

 

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην αναβίωση του εθίμου που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας. Το τεραστίων διαστάσεων χριστόψωμο, που ζύγιζε πάνω 400 κιλά το ετοίμασαν σε λαμαρίνα 2x2, όπως κάθε χρόνο οι Αφοί Λαλιώτη.

 

Το χριστόψωμο (ή χριστόψωμα ή χριστόπ’τα ή κ’στόπ’τα ή κλίκ' ή κ΄λούρα ή μπουγάτσια) το έφτιαχναν σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόλις έβγαινε από το φούρνο, οι νοικοκυρές το άλειφαν με λιωμένο μέλι ή ζαχαρόνερο, για να γλυκάνει το Χριστό!

Στους παρευρισκόμενους οι διοργανωτές πρόσφεραν μέλι, καρύδια και κρασί.


του Στέλιου Ρήγα

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα