Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ζερβοχωρίων -ΦΩΤΟ-

Με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμήθηκε την Κυριακή η μνήμη των πεσόντων τιμήθηκε σήμερα στον Γεροπλάτανο το Ολοκαύτωμα των Ζερβοχωρίων.

 

Το 1854 οι Τούρκου αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους κατοίκους του μαρτυρικού Γεροπλατάνου και άλλων χωριών, ως αντίποινα για το ξέσπασμα της Επανάστασης στη Χαλκιδική. Τότε μαρτύρησαν έξι νέες κοπέλες του Γεροπλάτανου, τις οποίες οι Τούρκοι έκαψαν ζωντανές. Η Εκκλησία τις αναγνώρισε ως νεομάρτυρες και η μνήμη τους τιμάται στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θ.Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Ιερισσού κ.κ. Θεοκλήτου, ενώ παρέστησαν οι αρχές του τόπου και εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων. Την πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο πανοσιολογιώτατος της Μητρόπολης Ιερισσού,  π. Χρυσόστομος. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στον τόπο του μαρτυρίου. 

 Στη συνέχεια μέλη των Συλλόγων τραγούδησαν και  χόρεψαν στην πλατεία του χωριού.

Η χορωδία του Συλλόγου ΑΕΣ Γεροπλατάνου με την συνοδεία βιολιού και λαούτου και υπό την διεύθυνση της δασκάλας, Ελισσαβετ Τράκα τραγούδησε τραγούδια της Μ.Ασίας. Το χορευτικό τμήμα γυναικών του Συλλόγου, υπό την διεύθυνση της δασκάλας, Αννας Πλιάκου χόρεψε τραγούδια της Θράκης. Επισης χόρεψαν και τα δύο χορευτικά τμήματα του ΚΔΑΠ Ζερβοχωρίων υπό την διεύθυνση της Νενας Μαυρίδου.

Πλούσια εδέσματα προσεφέρθησαν σε όλους όσους παρευρέθησαν στην γιορτή.

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα