Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε το μεσημέρι της Τρίτης ανοιχτά της Αμοργού.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.04 στο ίδιο επίκεντρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ενώ είχε εστιακό βάθος 13,2 χιλιόμετρα. Ειδικότερα, το επίκεντρο της δόνησης ήταν στον θαλάσσιο χώρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχαν σημειωθεί τουλάχιστον άλλοι πέντε σεισμοί που ξεπερνούσαν τα 4 Ρίχτερ από τις 10:15 το πρωί της Τρίτης (4.2.2025) μέχρι τις 11:09 με το μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,6 Ρίχτερ. Στις 12:35 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 4,1 Ρίχτερ. Εντωμεταξύ, με κάθε τρόπο οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν από το νησί της Σαντορίνης, που τα τελευταία 24ωρα σείεται από μπαράζ σεισμών με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει σταματήσει στη Σαντορίνη, ενώ οι σεισμοί που πλησιάζουν τα 5 Ρίχτερ πυκνώνουν, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους, τους επιστήμονες και τις Αρχές.
Οι επιστήμονες μιλούν για τη σεισμική δραστηριότητα
Στον «ρυθμό» των Ρίχτερ συνεχίζουν να βρίσκονται οι Κυκλάδες και παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία των κατοίκων σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και στα γύρω νησιά.
Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 4,9. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Για το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες μίλησε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του realfm 97,8.
«Είναι αρκετά σπάνιο (σ.σ. φαινόμενο) θα έλεγα. Δεν είναι ακριβώς πρωτόγνωρο αλλά είναι αρκετά σπάνιο. Ιδίως τώρα πια που τα μέσα παρακολούθησης, εννοώ σεισμικής παρακολούθησης, είναι πολύ πιο εξελιγμένα, ψηφιακά και με μεγαλύτερη ακρίβεια έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από ό,τι είχαμε παλαιότερα. Όταν και τότε, παλαιότερα, μπορεί να είχαν συμβεί παρόμοιες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο πλέον. Δεν έχουμε αμφιβολίες ότι πρόκειται για μία έντονα εξελισσόμενη, δυναμικά εξελισσόμενη προσεισμική ακολουθία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από 10 περίπου ημέρες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Στο ερώτημα εάν περιμένουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, εφόσον αναφέρθηκε σε προσεισμική ακολουθία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό πλέον διότι βλέπουμε ότι από το Σάββατο είχαμε κάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό, ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, τότε το μέγιστο μέγεθος δεν είχε ξεπεράσει τα 3,6. Και η εκτίμηση εκείνη επαληθεύεται συνεχώς διότι φτάσαμε στο 4, στο 4,5, στο 4,7, στο 4,9. Κατά συνέπεια έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε ποιο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο μέγεθος του σεισμού που μπορεί να συμβεί εκεί».
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, την σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες, ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.
Ανέφερε ότι το πρώτο σενάριο είναι να πρόκειται για «σμηνοσειρά» σεισμικών δονήσεων στην περιοχή και το δυσμενέστερο σενάριο, μπορεί να είναι ένας σεισμός μέχρι 6,5 Ρίχτερ. Επίσης, ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για τα ηφαίστεια.
Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ολοκληρώθηκε η νέα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα υπουργεία, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι.
«Το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, -ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός- της τάξεως των 5 με 5,5 R που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Λέκκας.