Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Μηδενικός φόρος για ανέργους και περιστασιακά εργαζόμενους

Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και τα τεκμήρια για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, φτωχούς, φοιτητές και γενικά περιστασιακά εργαζομένους προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.



Η ρύθμιση θα προβλέπει τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο, των φορολογούμενων που έχουν ελάχιστα εισοδήματα και κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των τεκμηρίων. Η διάταξη που σχεδιάζεται να έρθει θα είναι μια αντιγραφή ανάλογης διάταξης που πέρασε τα τελευταία χρόνια το ΥΠΟΙΚ η ισχύς της οποίας έχει πλέον εκπνεύσει.



Ο Δραγασάκης εξήγγειλε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 3 δισ. ευρώ στο νέο Μεσοπρόθεσμο

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο των δικλίδων ασφαλείας που έχουν τεθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η νομοθεσία για τη φορολόγηση του εισοδήματος ορίζει ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για όλους τους φορολογουμένους.

Για παράδειγμα για δαπάνες διαβίωσης ορίζεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ενώ έχει οριστεί μεταξύ άλλων ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για κατοχή ΙΧ, ιδιοκατοικούμενη ή ενοικιαζόμενη κατοικία, κ.ά.



Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τεκμαρτό τότε φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και μάλιστα με τη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο και με συντελεστή φορολόγησης 22% από το πρώτο ευρώ.



Τα παραπάνω αποτελούν όμως ένα τεράστιο πρόβλημα για όσους δεν έχουν πραγματικό εισόδημα ή έχουν ελάχιστο ή περιστασιακό εισόδημα.


Για παράδειγμα άγαμος φορολογούμενος που είναι άνεργος και έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 150 ευρώ από την έκτακτη παροχή εργασίας με τον λεγόμενο τίτλο κτήσης, αν και άνεργος και με ελάχιστο εισόδημα χρεώνεται από την Εφορία με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ λόγω της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.



Έτσι παρά το γεγονός ότι το πραγματικό του ετήσιο εισόδημα είναι 155 ευρώ φορολογείται ως ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 3.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει φόρο ύψους 660 ευρώ.



Το υπουργείο Οικονομικών για να ακυρώσει αυτή την αδικία θα φέρει διάταξη η οποία θα ορίζει πως οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που το πραγματικό τους ετήσιο εισόδημα είναι έως 6.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών δηλαδή με αφορολόγητο όριο ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 9.545 ευρώ.



Ωστόσο επειδή ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να καταχωρίσει στη φορολογική του δήλωση αποδείξεις από αγορές μέσω πλαστικού χρήματος που αντιστοιχούν σε ένα κατ’ ελάχιστο ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση θα φορολογηθεί για την αξία των αποδείξεων ή δαπανών με πλαστικό χρήμα που του λείπουν με συντελεστή 22%.

Πηγή: Έθνος


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα