Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εντυπωσιακή άμπωτη εξαφάνισε τη θάλασσα στη Χαλκιδική -ΦΩΤΟ-

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής τη μείωση της στάθμης της θάλασσας!

Στη Νέα Ποτίδαια τόσο πολύ τραβήχτηκαν τα νερά, ώστε να φανεί μεγάλο μέρος του διατειχίσματος της Κασσάνδρας, το οποίο όπως γνωρίζουμε από τον ιστορικό Προκόπιο είχε κατασκευάσει ο Ιουστινιανός (6ος αιώνας μ.Χ.), για να προστατέψει την πόλη και όλη τη χερσόνησο από τις βαρβαρικές επιδρομές.

Όπως φαίνεται και στις εντυπωσιακές εικόνες του halkidikinews.gr, αρχαίες πέτρες και διαζώματα ήρθαν στην επιφάνεια και προκάλεσαν το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Η τεράστια άμπωτη των τελευταίων ημερών έγινε αισθητή και σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, όπως στη Σιθωνία και στη βόρεια Χαλκιδική.

Στη Νικήτη η θάλασσα τραβήχτηκε τουλάχιστον 10 μέτρα και οι παλιότεροι κάτοικοι μιλούν για πρωτοφανές φαινόμενο. Αν και κάθε άνοιξη παρατειραίται το φαινόμενο της άμπωτης στην περιοχή, φέτος καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση της στάθμης της θάλασσας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πρόκειται για ένα φαινόμενο, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρής Κολυδάς είναι φαινόμενα που παρατηρούνται πριν από τις ισημερίες. Παίζουν ρόλο βέβαια οι ατμοσφαιρικές πιέσεις αλλά και η έλξη που ασκείται ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τον Ηλιο.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα