Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Κ. Πουλάκης στον Πολύγυρο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τις βασικές αλλαγές που έχουν κατατεθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΣ, στο δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου και παρουσία των δημάρχων της Χαλκιδικής και στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

 

«Δεν κρύψαμε ποτέ, ότι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση.

Όχι όμως γιατί δεν είχαμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε, αλλά γιατί – όπως είχαμε επισημάνει ήδη από το 2010 – ο «Καλλικράτης» έχει τρεις βασικές εγγενείς αδυναμίες:

1ον. Οικοδομήθηκε εξαρχής στη λογική του «λιγότερου κράτους», υιοθετώντας πλήρως τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, ενώ βασικός του στόχος ήταν η συρρίκνωση των δομών των Ο.Τ.Α. και η δραστική περικοπή του κόστους λειτουργίας τους. 

2ον. Διατήρησε το έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας που χαρακτήριζε και συνέχισε να χαρακτηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τη διαφορά ότι αυτό το έλλειμμα συνδυάστηκε και με την εκτεταμένη συγχώνευση Δήμων και Κοινοτήτων και, αντίστοιχα, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με αποτέλεσμα, οι πολίτες να απομακρύνονται διαρκώς – γεωγραφικά, αλλά κυρίως πολιτικά – ακόμα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον κατεξοχήν λαϊκό θεσμό.

3ον. Έφτιαξε ένα «κουστούμι» – συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όργανα και τρόπο λειτουργίας – το οποίο επιχείρησε να «φορέσει» σε όλους ανεξαρτήτως τους Ο.Τ.Α., κυρίως στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, είτε πρόκειται για το Δήμο Αθηναίων του μισού εκατομμυρίου, είτε για το Δήμο Γαύδου των 100 κατοίκων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πουλάκης στην ομιλία του.

 

Όπως ο ίδιος επεσήμανε οι αλλαγές που προωθούνται  περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ και δεν εξαντλούνται, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, παρ’ όλο που, όπως ανέφερε, αυτή αναμένεται να φέρει μία «μικρή επανάσταση». 

 

Στο περιθώριο της επίσκεψης Πουλάκη το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζόμενων Δήμου Σιθωνίας μαζί με τους αδίκως απολυμένους του Δήμου Κασσάνδρας, συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και συζήτησνα θέματα που αφορούν τους συμβασιούχους.

halkidikinews.gr

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα