Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ε Επικαιρότητα

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Μαραθούσα -ΦΩΤΟ-

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Εκδήλωση προς τιμήν των εκτελεσμένων ανδρών, ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών, από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους Ταγματασφαλήτες στην Μαραθούσα Χαλκιδικής διοργάνωσε την Κυριακή 18 Ιούνη το Παράρτημα Χαλκιδικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Τ.Ο. Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

 

Οι αγωνιστές και πατριώτες, κάτοικοι του χωριού, σφαγιάσθηκαν και κάηκαν ζωντανοί στις 18 Ιούνη 1944, σαν αντίποινα των Γερμανών σε ενέδρα που είχε στήσει ο ΕΛΑΣ στην τοποθεσία «Πλατάνα» έξω από το χωριό της Μαραθούσας και ακολούθησε μάχη στο ίδιο σημείο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, στον ίδιο χώρο όπου σφαγιάσθηκαν. Την έναρξη έκανε η μαχήτρια του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ  Αθανασία Τσίκουλα που ανέδειξε την προσφορά και δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ενώ ακολούθησε ο Νίκος Σμυρλής, μέλος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλκιδικής, με το ιστορικό των γεγονότων του Ιούνη του 1944 στη Μαραθούσα. Στην συνέχεια  χαιρετισμό απεύθυνε ο Κώστας Σαπρανίδης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Παρθενιάδης Κυριάκος, γραμματέας της Τ.Ε. Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλκιδικής, η Τ.Ο Χαλκιδικής του ΚΚΕ και η Τ.Ο. Χαλκιδικής της ΚΝΕ.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα