Στην Ορμύλια φουντώνει η αγανάκτηση για τις ανεμογεννήτριες – «Αν δεν σταματήσουμε τώρα, δεν σώζεται η κατάσταση»
Οι πρώτες εργασίες διάνοιξης στο βουνό, στην τοποθεσία «Κουκουβίνα» έξω από την Ορμύλια, σηματοδότησαν την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου εγκατάστασης ανεμογεννητριών, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναβρασμό στους κατοίκους της περιοχής. Στις εικόνες που εξασφάλισε το halkidikinews.gr, εμφανίζεται πινακίδα που δηλώνει την ύπαρξη εργοταξίου, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες κατοίκων για εντατικές εργασίες στο σημείο.
Το τοπίο φέρει ήδη σημάδια επέμβασης: καθαρισμένη γη, κομμένοι θάμνοι και διάνοιξη πρόσβασης. Οι εικόνες αυτές και οι εργοταξιακές πινακίδες λειτούργησαν ως «καμπανάκι» για μια τοπική κοινωνία που νιώθει ότι παρακάμφθηκε στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το ίδιο της το μέλλον.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για ένα ήπιο έργο με μόλις πέντε ανεμογεννήτριες, η αίσθηση στους κατοίκους είναι ότι η επέμβαση στο βουνό είναι η αρχή μιας ευρύτερης αλλαγής — όχι μόνο στο τοπίο, αλλά και στην οικονομία, την καθημερινότητα και την ταυτότητα του τόπου.
Το περιβαλλοντικό τίμημα της "πράσινης ανάπτυξης"
Το έργο φέρει τη σφραγίδα της πράσινης ενέργειας, όμως για πολλούς κατοίκους της Ορμύλιας, αυτό δεν συνεπάγεται περιβαλλοντική ευαισθησία. Αντίθετα, φοβούνται τις συνέπειες στη βιοποικιλότητα, την αλλοίωση του φυσικού τοπίου και τις επιπτώσεις στον τουρισμό και τη ζωή στο χωριό.
«Καλώς ήρθες ‘πράσινη ανάπτυξη’ στον τόπο μας», γράφει ειρωνικά χρήστης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας τον τόνο της γενικευμένης απογοήτευσης.
Οι κάτοικοι ανησυχούν και ζητούν συλλογική δράση
Το κύμα αντίδρασης δεν είναι νέο. Ήδη όπως κατέγραψε και παρουσίασε το halkidikinews.gr από την αρχή της άνοιξης, κάτοικοι και τοπικοί φορείς είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών, όμως πλέον η κατάσταση έχει κλιμακωθεί.
«Είναι άμεση ανάγκη να γίνει μια συνέλευση να αποφασίσει το χωριό μας για τις επόμενες κινήσεις. Αν δεν μαζευτεί το χωριό να σταματήσει τις εργασίες, δεν σώζεται η κατάσταση», δηλώνει κάτοικος της Ορμύλιας με εμφανή αγωνία.
Πολλοί πλέον ζητούν άμεση κινητοποίηση, οργανωμένες νομικές και πολιτικές ενέργειες, και ενεργή πίεση προς τον Δήμο για δυναμική παρέμβαση.
Άλλοι υπενθυμίζουν παραδείγματα όπως της Ικαρίας, όπου η δημοτική αρχή κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης εγκατάστασης ανεμογεννητριών και τελικά δικαιώθηκε στο Διοικητικό Εφετείο. «Γιατί ο Δήμος μας δεν ακολουθεί την ίδια νομική οδό;», αναρωτιούνται κάτοικοι.
Μια διαβούλευση που δεν έπεισε
Στις 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορμύλιας μια ενημερωτική συνάντηση-διαβούλευση, όπου παρευρέθηκαν κάτοικοι, δημοτικοί και τοπικοί εκπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωπος της εταιρείας. Αν και η προσέλευση ήταν μαζική και έντονη, η συνάντηση άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ο Δήμαρχος Πολυγύρου αναγνώρισε ότι η δημοτική αρχή υποτίμησε αρχικά τις αντιδράσεις των πολιτών και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα γνωμοδοτήσει αρνητικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική, αφού ο ρόλος του Δήμου είναι συμβουλευτικός.
Παρά τις δηλώσεις, πολλοί κάτοικοι εξέλαβαν τη διαδικασία ως προσχηματική.
Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την απογοήτευση, αλλά και την αίσθηση εγκατάλειψης από το Δήμο.
«Η συγκέντρωση της Ορμύλιας έγινε μόνο για να καλυφθεί η υποχρέωση της δημόσιας διαβούλευσης για την ΜΠΕ. Δεν τους ενδιέφερε ούτε το αποτέλεσμα, ούτε οι ενστάσεις μας», δηλώνει κάτοικος, υπονοώντας ότι η διαδικασία έγινε για τα μάτια του κόσμου.
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό – και φλέγον
Με τις μπουλντόζες να έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες και τις τοπικές αρχές σε στάση αναμονής, το μόνο σίγουρο είναι ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει. Οι κάτοικοι της Ορμύλιας βρίσκονται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή: είτε θα μείνουν θεατές είτε θα αναλάβουν δράση για να υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον και τη φωνή της κοινότητάς τους.
Η Ορμύλια βρίσκεται πλέον μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Η “πράσινη ανάπτυξη”, όσο απαραίτητη κι αν είναι σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται να δημιουργεί σοβαρές ρωγμές στο τοπικό επίπεδο – εκεί όπου η σχέση των κατοίκων με τη φύση, την παράδοση και τη γη τους δεν αποτιμάται εύκολα ούτε σε κιλοβάτ ούτε σε επενδύσεις.
halkidikinews.gr