Με βαθύ σεβασμό και έντονο συμβολισμό τιμήθηκε στο Λάκκωμα η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο τοπικός σύλλογος διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων που κορυφώθηκαν με λαμπαδηδρομία και τρισάγιο στο μνημείο των θυμάτων, ενώ η συμμετοχή των κατοίκων, συλλόγων και μαθητών επιβεβαίωσε την ισχυρή σχέση της τοπικής κοινωνίας με τη μνήμη και την ιστορική της ταυτότητα.
Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λακκώματος, τελέστηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν στον Πόντο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία τοπικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων, μελών συλλόγων και πλήθους πολιτών.
Ο φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Σπανίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της ημέρας, ενώ ξεχωριστή ήταν και η παρουσία της διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Λακκώματος, κ. Χρύσας Ζελιλίδου, και του κ. Γιάννη Αρζουμανίδη. Όλοι τους τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων με λόγια που συγκίνησαν και μετέφεραν το διαχρονικό μήνυμα της ιστορικής αλήθειας.
Το απόγευμα οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με λαμπαδηδρομία από την αίθουσα του συλλόγου έως το μνημείο Γενοκτονίας. Εκεί, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αθώων θυμάτων.
Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών από τα παιδιά του συλλόγου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσώπους άλλων συλλόγων και παρευρισκόμενους.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον συγκινητικό ερμηνευτικό τόνο του τραγουδιού «Την πατρίδαμ έχασα» από την Ευαγγελία Παπαδοπούλου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, και τη μουσική παρουσία της νεοσύστατης χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Γιώργου Μπίλλη.
Η βραδιά έκλεισε με τον ήχο της ποντιακής λύρας, από τον Κώστα Σιδηρόπουλο, και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και ενότητας.
Το Λάκκωμα, για ακόμη μία χρονιά, απέδειξε πως η ιστορική μνήμη δεν ξεχνιέται, αλλά μεταφέρεται ζωντανή στις επόμενες γενιές, μέσα από τον πολιτισμό, την παιδεία και τη συλλογική συνείδηση.
Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Κατερίνας Ζωγράφου
"Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα βαθιάς περισυλλογής και εθνικής μνήμης.
Τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που εξοντώθηκαν, ξεριζώθηκαν και υπέστησαν ανείπωτα δεινά, εξαιτίας της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης τους.Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν αποτελεί απλώς ιστορικό γεγονός· είναι μια πληγή που παραμένει ανοιχτή όσο η διεθνής κοινότητα δεν την αναγνωρίζει επίσημα.
Ως Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στη μνήμη των θυμάτων και ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνους που συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Τιμούμε την ποντιακή ψυχή, τον πολιτισμό, την ιστορία και την αντοχή ενός λαού που, παρά τις τραγωδίες, κατάφερε να σταθεί ξανά όρθιος και να συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο της πατρίδας μας."

