Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Σ. Φάμελος κατηγορεί τους δημάρχους της Χαλκιδικής για τους δασικούς χάρτες - Τι απαντά ο Γ. Τζίτζιος

«Δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους δασικούς χάρτες» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου.

 

Μιλώντας στη διημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Ερευνητικού Προγράμματος «Πιλοτική Λειτουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών – ΕπαΔαΠ», ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε κορυφαίο «το εργαλείο της κύρωσης των δασικών χαρτών που βρίσκεται σε εξέλιξη» καθώς, όπως είπε, «συνδέεται απόλυτα η οριοθέτηση, η ανάγνωση και ο χαρακτηρισμός του χώρου, ιδιαίτερα εκείνου του χώρου που υπόκειται στη δασική νομοθεσία με την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών».

 

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε σήμερα από την περιοχή της Χαλκιδικής, «δήμαρχοι αρνούνται να συναινέσουν και να στείλουν τα στοιχεία των δασικών χαρτών, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε περιουσίες πάρα πολλών ανθρώπων στη Χαλκιδική» και έκανε λόγο για «περίεργο αντάρτικο» από την πλευρά των δήμων.

 

Ο Δήμαρχος Σιθωνίας

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ- ΜΠΕ απάντησε: «Το υπουργείο γνωρίζει τα όρια των οικισμών μέσα από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια. Αν δηλώσουμε οικιστικές πυκνώσεις τότε πρέπει να δηλώσουμε όλη την παραλιακή περιοχή του δήμου μας και ευρύτερα τη Χαλκιδική και την παραλιακή ζώνη της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση οι περιοχές αυτές θα μετατραπούν σε οικιστικές περιοχές και θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους και το φυσικό περιβάλλον, κάτι που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση. Δεν θέλουμε την πυκνή δόμηση στην παραλιακή ζώνη που οι πυκνώσεις θα μας δώσουν».

 

Εξάλλου ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στη διημερίδα, επισήμανε ότι το θέμα των δασωμένων αγρών αρχίζει και αναδεικνύεται ως πολύ έντονο γιατί συσσωρεύεται καύσιμη ύλη σε περιοχές που ήταν αγροτικές και υπάρχει φόβος και για δασικές πυρκαγιές. «Θα πρέπει να βρούμε και εκεί κοινά εργαλεία», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι «οι δασικοί χάρτες δεν δημιουργούν οποιαδήποτε επίπτωση σε έναν δασωμένο αγρό».

 

Παράλληλα σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η ΚΥΑ για τις προδιαγραφές των σχεδίων βόσκησης, έκανε λόγο για εργαλείο ανάπτυξης που θα διατηρεί τις θετικές λειτουργίες που μπορεί να έχει η βόσκηση στα δασικά οικοσυστήματα και τόνισε ότι «η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης θα ξεκινήσει στις περιφέρειες της χώρας αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, μέσα στον Ιούλιο, για τις προδιαγραφές των διαχειριστικών σχεδίων».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα