Η εφαρμογή του νέου ψηφιακού συστήματος ελέγχων Εισόδου - Εξόδου (Entry/Exit System – EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί ήδη έντονο προβληματισμό στους φορείς του τουρισμού της Χαλκιδικής, καθώς εκφράζονται φόβοι για μεγάλες καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα εν μέσω της κορύφωσης της θερινής περιόδου.
Το νέο σύστημα, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή πριν από περίπου έναν μήνα, προβλέπει την ηλεκτρονική καταγραφή και βιομετρική ταυτοποίηση πολιτών τρίτων χωρών που εισέρχονται σε κράτη της ΕΕ για βραχεία διαμονή έως 90 ημερών. Η διαδικασία περιλαμβάνει έλεγχο διαβατηρίων, λήψη βιομετρικών στοιχείων και καταγραφή εισόδου - εξόδου, κάτι που σύμφωνα με επαγγελματίες του τουρισμού αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον χρόνο διέλευσης από τα σύνορα.
Στη Χαλκιδική, όπου ο οδικός τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των τουριστικών αφίξεων πραγματοποιείται οδικώς, κυρίως από χώρες των Βαλκανίων, με χιλιάδες επισκέπτες να επιλέγουν κάθε καλοκαίρι την περιοχή για τις διακοπές τους.
Μάλιστα, η φετινή τουριστική σεζόν χαρακτηρίζεται από έντονη τάση last minute κρατήσεων, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα για τη συνολική εικόνα της αγοράς τους επόμενους μήνες.
Αγωνία για καθυστερήσεις στα σύνορα
Με κοινή επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης ζητούν ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στα χερσαία σύνορα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πολύωρης ταλαιπωρίας.
Οι δύο φορείς ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με:
- την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στους συνοριακούς σταθμούς,
- την επάρκεια σε εξοπλισμό και συσκευές καταγραφής,
- τη λειτουργία ειδικών kiosks για την ταχύτερη εξυπηρέτηση,
- αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης της αυξημένης τουριστικής ροής κατά τις περιόδους αιχμής.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η Χαλκιδική διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων δωματίων, στην πλειονότητά τους οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ομαλή είσοδο των επισκεπτών από τα χερσαία σύνορα.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενες πολύωρες καθυστερήσεις στους συνοριακούς σταθμούς των Ευζώνων, της Νυμφαίας και του Προμαχώνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο την εμπειρία των επισκεπτών, αλλά και τη συνολική εικόνα του προορισμού.
«Η εμπειρία έχει δείξει ότι με έγκαιρη προετοιμασία και σωστό συντονισμό μπορούν να αποφευχθούν προβλήματα που πλήττουν την εικόνα της χώρας και των τουριστικών προορισμών», τονίζουν χαρακτηριστικά οι φορείς της Χαλκιδικής, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση ομαλών συνθηκών εισόδου αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία.
Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς όσο αυξάνονται οι τουριστικές ροές προς τη Βόρεια Ελλάδα, τόσο μεγαλώνει και η αγωνία για το κατά πόσο το νέο σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς σοβαρά προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας.








