Ένα σημαντικό έργο ανάπλασης που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει το κέντρο του Γοματίου προωθεί ο Δήμος Αριστοτέλη, καταθέτοντας πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο για παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 537.423 ευρώ.
Η πρόταση αφορά την ανάπλαση και ανάδειξη της κεντρικής πλατείας του οικισμού, καθώς και των παρακείμενων κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρομίων που συνδέονται με αυτήν.
Στόχος του σχεδιασμού είναι η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και προσβάσιμου δημόσιου χώρου για κατοίκους και επισκέπτες.
Τι προβλέπει η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη που ολοκληρώθηκε, προβλέπονται μεταξύ άλλων:
- Διαμόρφωση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων γύρω από την πλατεία.
- Ανάδειξη της χαρακτηριστικής σκάλας του οικισμού.
- Συντήρηση και προβολή παραδοσιακών στοιχείων.
- Νέες επιστρώσεις με φυσικούς λίθους και κυβόλιθους.
- Τοποθέτηση καθιστικών, βρύσης και αστικού εξοπλισμού.
- Νέος φωτισμός τεχνολογίας LED.
- Παρεμβάσεις για την απορροή ομβρίων υδάτων.
- Νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων.
- Υποδομές για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία.
«Το Γομάτι ετοιμάζεται να υποδεχθεί σημαντικές αλλαγές»
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε ότι το έργο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης των οικισμών του δήμου.
«Το Γομάτι είναι ακόμη ένας οικισμός που ετοιμάζεται να υποδεχθεί σημαντικές αλλαγές για ένα βιώσιμο μέλλον με καλύτερη ποιότητα ζωής. Με επίκεντρο την πλατεία, σχεδιάζουμε μια συνολική ανάπλαση που θα αναβαθμίσει όχι μόνο την αισθητική του δημόσιου χώρου αλλά και την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται να καλυφθεί από το πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου και από ίδιους πόρους του Δήμου Αριστοτέλη.









