Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Ε Επικαιρότητα

Συνάντηση βουλευτών και δημάρχων με τον Σ. Πιτσιόρλα για το φράγμα Χαβρία

Αξιολόγηση Χρήστη: 3 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα είχαν οι βουλευτές και δήμαρχοι της Χαλκιδικής για το έργο του φράγματος του Χαβρία, στη Θεσσαλονίκη.

 

Στη συνάντηση συμμετείχε η κα Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, ενώ τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Βαγιωνά εκπροσώπησε - λόγω προβλήματος υγείας του - η κόρη του, κα Δήμητρα Βαγιωνά, Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διαχείριση Έργων και Περιβάλλοντος.

 

Παράλληλα, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αριστοτέλη, κ. Γεώργιος Ζουμπάς, Πολυγύρου, κ. Αστέριος Ζωγράφος, Σιθωνίας, κ. Ιωάννης Τζίτζιος, Νέας Προποντίδας, κ. Μανώλης Καρράς καθώς και οι αντιδήμαρχοι Πολυγύρου, κ. Ιωάννης Σιμώνης και Νέας Προποντίδας, κ. Φώτης Τζιρούδας.

 

Το προτεινόµενο έργο, αφορά στην κατασκευή φράγµατος επί του χειµάρρου Χαβρία στην Νότια Χαλκιδική περί τα 3,0 Km ΒΑ του οικισµού Ορµύλιας καθώς και την κατασκευή υδραγωγείου, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξη του (274 km) θα εκτείνεται σε µια περιοχή 14.000 km2 και του βασικού δικτύου άρδευσης γεωργικής γης συνολικής έκτασης 24.000 στρεµµάτων.

 

Σκοπός του έργου είναι:

• Η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων της «ΝΔ Χαλκιδικής, περιλαμβανομένων των χερσονήσων Κασσάνδρας και Σιθωνίας».

• Η κάλυψη τμήματος των αναγκών άρδευσης της πεδιάδας Ορμύλιας.

• Η προστασία των υπόγειων υδάτων από υφαλμύρωση και

• Η αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου Ορμύλιας.

 

Ο υφυπουργός Οικονομίας εξήρε τη σημασία του έργου ως εθνικού και επεσήμανε ότι ο μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης του είναι μέσω Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Με τον σχεδιασμό αυτό, αναθέτουσα αρχή θα είναι το Υπουργείο Οικονομίας και θα δημιουργηθεί διαδημοτικός Φορέας Διαχείρισης του Φράγματος.

Οι παρόντες συμφώνησαν τόσο με την σύσταση του Φορέα Διαχείρισης, όσο και με την μέθοδο ΣΔΙΤ, καθώς η κατασκευή και η λειτουργία του Φράγματος έχει ευρύτερη περιβαλλοντική, αναπτυξιακή και οικονομική βαρύτητα για την Χαλκιδική. Το Φράγμα θα επιλύσει ζητήματα αφενός του τουριστικού τομέα και αφετέρου της αγροτικής παραγωγής, συνεισφέροντας σημαντικά στην βιώσιμη ανάπτυξη του νομού.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα