Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική, οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι

Με σκεπτικισμό παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις με τις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις οι φορείς του τουρισμού, οι οποίοι ήδη από την αρχή της χρονιάς, «μετρούν» απώλειες τουλάχιστον 10%, όσον αφορά τις κρατήσεις των Ρώσων στα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα της Χαλκιδικής.

 

Και αυτό, σε μια χρονιά που κατά δήλωση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ο στόχος ήταν να υπάρξει αύξηση στο τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία κατά 10% , ξεπερνώντας σημαντικά τους περίπου 900.000 που επισκέφτηκαν πέρυσι τη χώρα μας.

 

Μιλώντας στο Thesstoday.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος ανέφερε πως η χώρα μας είναι ήδη – 10%, ίσως και παραπάνω, αναφορικά με την αγορά της Ρωσίας, λόγω της ανάκαμψης της τουρκικής αγοράς που ακολούθησε τη σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

 

«Ξεκινώντας η σεζόν, έτσι και αλλιώς δεν ήταν καλή για τη Ρωσική αγορά και αυτό το γνωρίζουμε από Μάρτιο – Απρίλιο» τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί κάποια τουριστική οδηγία από τη Ρωσία που να δυσκολεύει περεταίρω την κατάσταση.  «Είμαστε σε μια αναμονή. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να επηρεάσουν τόσο, δηλαδή περισσότερο, μια χρονιά που ούτως ή άλλως θα την χαρακτηρίζαμε μέτρια, αλλά από εκεί και πέρα, ως άνθρωποι του τουρισμού, προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε από αυτά τα δεδομένα και να βλέπουμε μπροστά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

 

Ο ίδιος λέει πως «η ρωσική αγορά δεν πάει καλά τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι το 2013 έδωσε προσδοκίες με πάνω από 1 εκ αφίξεις . Τότε ήταν η τρίτη εθνικότητα σε αφίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο πλέον, για τη Χαλκιδική είναι στις αεροπορικές αφίξεις στο νούμερο 3, ίσως και νούμερο 4 και στην Ελλάδα πια είναι στο νούμερο 6. Άρα υπάρχει έτσι και αλλιώς μια πτώση τα τελευταία χρόνια».

 

Ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι ο «χάρτης» έχει αλλάξει και πανελλαδικά, καθώς η Πολωνία είναι πια στην τρίτη θέση σε αφίξεις, ενώ η Ρωσία δεν είναι αυτή που καλύπτει πλέον το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής, με την έννοια των πρώτων 2 – 3 θέσεων και αυτό γίνεται αντίστοιχα πανελλαδικά.

Αντίθετα με την πτωτική πορεία της ρωσικής αγοράς, στη Χαλκιδική παρατηρείται φέτος μια αύξηση της τάξης του 10%, στις αεροπορικές αφίξεις από Γερμανία και Βρετανία, ενώ σταθερά στην τρίτη θέση  από τις οδικές αφίξεις, προέρχονται οι τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες.

 

Όσον αφορά τη γενικότερη εικόνα με τις κρατήσεις των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής, φέτος ο Ιούνιος και μέχρι στιγμής ο Ιούλιος κινούνται υποτονικότερα σε σχέση με πέρυσι.

 

Ο Ιούνιος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους ήταν μέτριος, ο Ιούλιος κινείται στο 75 με 80% πληρότητας, ενώ πέρυσι ήταν στο 90% και υπάρχει στάση αναμονής για το υπόλοιπο της σεζόν, με την ελπίδα να φθάσουν έστω, τα νούμερα του 2017.

 

«Συνολικά η Ελλάδα έχει διάφορες ταχύτητες. Για παράδειγμα Αθήνα, Κυκλάδες πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, το ίδιο και τα Ιόνια νησιά και η Κως, Κρήτη και Ρόδος και από εκεί και πέρα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην χερσαία αγορά που αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα καθώς ενισχυόταν σε μεγάλο βαθμό από τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος πλέον δεν υπάρχει. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό και αυτό για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οπότε έχουμε μια στάση αναμονής για να δούμε πως θα καταλήξουμε τον Οκτώβριο» καταλήξει ο κ. Τάσιος.

 

«Δεν επηρεάζεται φέτος η Ελλάδα από τις εξελίξεις»

 

Την εκτίμηση ότι φέτος, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία δεν θα επηρεαστεί ουσιαστικά, εκφράζει μιλώντας στο Thesstoday, o Άρης Βαρταλάς, διευθυντής Marketing του ομίλου Mouzenidis Group, που ειδικεύεται στα ταξίδια από και προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Η ροή είναι ελεύθερη, όπως ήταν και σε γενικές γραμμές και δεν υφίσταται κάποια ανησυχητική κατάσταση λόγω των πολιτικών εξελίξεων» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι αναμενόταν ενίσχυση του «ρεύματος» μετά τη λήξη του Μουντιάλ, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έγινε.

 

Ο κ. Βαρταλάς αναγνωρίζει πως από την αρχή της χρονιάς, διαγράφηκε μια πτωτική, σε σχέση με πέρυσι, πορεία στις κρατήσεις από τη Ρωσία, κάτι που απέδωσε από τη μια, στην υποτίμηση που κατέγραψε το προηγούμενο διάστημα το ρούβλι και από την άλλη στη στροφή προς τη φθηνότερη αγορά της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή τονίζει ότι φέτος το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς προς Αίγυπτο και Τυνησία (που τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ περιορισμένες αγορές), επηρεάζει πλέον άμεσα τη χώρα μας, καθώς πρόκειται για επίσης φθηνές και ανταγωνιστικές χώρες.

Σημαντική η μείωση και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα – «Νεκρή η Ελληνική αγορά»

 

Για αρνητικό κλίμα που δεν μπορεί να ανακάμψει, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαδαλής, επισημαίνοντας ότι ήδη καταγράφεται μια γενική μείωση της τάξης του 10% στα ενοικιαζόμενα και μάλιστα όσον αφορά στους Ρώσους είναι ακόμα μεγαλύτερη.

 

Ο κ. Χαδαλής υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι πλέον οδηγούνται προς την Τουρκία, η υποτίμηση του νομίσματος της οποίας, κατέστησε τα εκεί καταλύματα όχι απλώς ανταγωνιστικά, αλλά σχεδόν τζάμπα σε σχέση με τα δικά μας.

 

Όσον αφορά γενικότερα στις κρατήσεις των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, στα Βαλκάνια είμαστε περίπου σταθεροί σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά εκεί που υπάρχει μη αναμενόμενη μείωση, είναι από τη Δυτική Ευρώπη και φυσικά από τη Ρωσία.

 

«Πάντως όταν λέμε μείωση, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν έρχονται οι τουρίστες, αλλά ενδεχομένως ότι αυτοί, όπως και αρκετοί Έλληνες, οδηγούνται στα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού, τύπου AirBnB… Αυτά είναι σπίτια τα οποία και παράνομα τα νοικιάζει κάποιος σε πολύ χαμηλές τιμές, οπότε δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε εμείς αυτά» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής.

 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χαδαλής σημειώνει την μεγάλη οικονομική δύναμη των Ρώσων τουριστών που ξοδεύουν αρκετά περισσότερα χρήματα όταν επισκέπτονται την Ελλάδα.

 

«Θα είναι εγκληματικό πλέον για τον τουρισμό, σαν κεντρική πολιτική σκηνή να οδηγήσουμε τις σχέσεις μας στα άκρα και να κόψουμε τους δεσμούς μας με τη Ρωσία, διότι ο μέσος Ρώσος σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, ξοδεύει 2 με 3 φορές περισσότερο από τον Δυτικο-ευρωπαίο και 4 με 5 φορές περισσότερο από τον Βαλκάνιο τουρίστα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Όσον αφορά τους Έλληνες επισκέπτες τέλος, ο κ. Χαδαλής χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη αγορά ως «νεκρή», αναφέροντας ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψη αφορούν μόνο την περίοδο του Αυγούστου.

πηγή: thesstoday.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα