Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Σιθωνία από προγνωστικό σύστημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της δασικής πυρκαγιάς στις 25 Οκτωβρίου 2018 κοντά στη Σάρτη Σιθωνίας, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Το προγνωστικό μοντέλο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο βαθμονόμησης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο Μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Πέρα από το στάδιο της αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς, το WRF-SFIRE μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εργαλείο για την πρόληψη, συνεισφέροντας στο σχεδιασμό αντιπυρικών στρατηγικών. Ειδικότερα, το προγνωστικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πλατφόρμα για την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης πυρκαγιών.

Η ανάπτυξη του προγνωστικού συστήματος WRF-SFIRE πραγματοποιείται στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIre obServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας.

πηγή: meteo.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα